Overvekt hos katt

Overvekt blant katter er et problem og dette øker risikoen for helseproblemer betraktelig. En overvektig katt er i strørre grad utsatt for å få diabetes, samtidig som en overvektig katt kan få muskel- og leddproblemer. Fedme er noe man må være ekstra oppmerksom på etter at katten er blitt kastrert.

Vigtig at eieren tar ansvar

Når du har en katt er du ansvarlig for at den har det bra, en sunn helse og kosthold må følges opp. En katt som lider av fedme vil i mange tilfeller også få fordøyelsesproblemer og forstoppelse er noe vi ser flere tilfeller av. Vi råder alle katteeiere til å veie katten regelmessig. Bestill time her.

Overvekt etter kastrering

Etter en katt er blitt kastrert vil hormoner og stoffskifte i kroppen endres. Dette er en faktor som gjør at katten har lettere for å legge på seg og om det ikke iverksettes noen tiltak vil overvekt være en stor risiko.

En kastrert katt vil i mange tilfeller bli mindre aktiv, dette fordi trangen til passe på/overvåke reviret sitt blir mindre. Samtidig som appetitten øker etter kastrering og energibehovet reduserer vil veien til fedme være kortere.

Urinveisstopp

Et annet punkt som er verdt å være klar over er at kastrerte hannkatter også har en høyere risiko for «urinveisstopp». Kort forklart er dette små krystaller som setter seg fast og blokkerer urinrøret. Ved å gi katten et tilpasset fôr kan dette problemet forebygges. Dette fôret vil også har et moderat nivå av kalorier som reduserer risikoen for utvikling av fedme.

Les mer om kastrering her.

slapp katt

Når katten må slankes

Om katten din er overvektig og må ned i vekt bør du først og fremt begrense mengden mat. Dette må du gjøre gradvis over tid, husk at det ofte tar en del tid før katten er tilbake rundt idealvekten sin. En katt skal aldri sulteslankes og den skal ikke redusere mer enn 2% av kroppsvekten sin på en uke. Tap av kroppsvekt som er høyere enn dette er skadelig for dyret.

Tips til slanking av katt:

  • På pakken med fôr står det beskrevet hvor mye mat du skal gi din firbeinte venn. Ikke gi mer eller mindre enn hva som er anbefalt.
  • Slankefôr er et alternativ om vekten ikke reduseres, kontakt dyrlegen om du ha spørsmål eller trenger veiledning.
  • I perioden hvor katten skal ned i vekt skal du ikke gi godbiter.
  • Om dyret får kjøtt i tillegg til fôr må du endre på mengden kattemat.
  • Aktiviser katten din. En overvektig katt er ofte mindre aktiv, dermed kan det være lurt å gå til innkjøp av katteleker som skaper nysgjerrighet og få katten i bevegelse. Flytt matstasjonen/matskåla opp på et bord, hylle eller en benk, dette tvinger katten til å bruke mer energi når den skal spise. Det finnes også et produkt som heter «slow feeder» som er verdt å teste ut. Du kan også ta med katten på turer.

Slik ser vi at katten er overvektig

Når en katt holder idealvekten sin skal du du kunne se midjen ovenfra, samtidig som du kjenner ribbeina når du stryker over brystkassen.

Om du ikke kjenner ribbeina når du stryker katten din vil dette være en varsellampe på at katten lider av fedme. Da vil vekten ligge mer enn 15-20% av det den skal.

Ønsker du å veie katten din? Er usikker på om katten er overvektig? Ta kontakt vi hjelper deg og dyret ditt.


  • ellie, valp

    Valp som har spist tegnestift

    En ettermiddag fikk vi telefon fra bekymrede eiere. Hunden deres, Ellie, hadde spist en tegnestift. Siden Ellie er en liten valp på tre kilo så var det en stor mulighet for at tegnestiften ville sette seg fast i tarmen. Fremmedlegemer som setter seg fast i tarmen er livstruende og må opereres ut. Klinikken var egentlig … Les mer

  • Anestesi, katt

    Anestesi – trygg og smertefri behandling

    Vi har daglig flere narkoser her hos oss. Narkose er en form for anestesi og gis til pasienter som skal opereres, trekke tenner eller undersøkes på ulike måter.  Høy kompetanse innen anestesi skaper trygget for pasientene Vi har både klinikkassistenter, dyrepleiere og veterinærer med videreutdannelse innen anestesi og overvåkning av pasienter, og vi etterutdanner oss … Les mer

  • tispe med livmorbetennelse, hund sitter ved vindu

    Når hunden får livmorbetennelse (pyometra)

    Livmorbetennelse rammer som regel eldre tisper og forårsakes av hormonforandringer og bakterier. En slik betennelse oppstår gjerne i tiden etter løpetid. I løpet av løpetiden er livmorhalsen åpen, og dette åpner for inntrenging av bakterier i livmoren. Hormonelle endringer i løpetidssyklusen kan øke risikoen for infeksjon i livmoren. Når løpetiden avsluttes og livmorhalsen lukkes, kan … Les mer