ID-merking av hund

Det er flere grunner til at vi anbefaler deg å ID-merke hunden din, blant annet som hjelp dersom hunden din forsvinner. Ved hjelp av ID-merking kan vi også kontrollere at hunden faktisk er den hunden eier sier den er.

Er ID-merking av hund lovpålagt?

Det er ikke påbudt å ID-merke hunden din i Norge så lenge den kun oppholder seg i Norge. Men om hunden din skal kunne registreres i NKK må den være ID-merket, det samme gjelder om hunden din skal reise utenlands (dette gjelder også for reiser til Sverige). For at vi skal unngå ulovlig import av hunder er det viktig at denne reglen overholdes. Skulle du ha en hund som er ID-merket i et annet land må du etterregistrere hunden din, les mer om dette på DyreID (tidligere Dyreidentitet). Om du skal ha med hunden din til andre land enn Norge og Sverige må hunden ta en rabiesvaksine, og for at rabiesvaksine skal være gyldig må ID-merking av hunden skje før vaksinering.

ID-merking av valper

De aller fleste velger å ID-merke hunden sin når den er valp. Dersom du har en renraset hund er det vanligste å gjennomføre ID-merkingen sammen med den første vaksinen (ved 6-8 uker). Valpene blir da solgt med ID-merke. Skulle ikke hunden være ID-merket kan dette gjøres sammen med 12 ukers vaksinen.

Det er heller ikke noe i veien for å ID-merke hunder ved en senere anledning dersom det ikke er blitt gjort. Ta kontakt med oss og vi vil hjelpe deg.

Mikrochip

Vi ID-merker hunden din med en mikrochip, dette er eneste gyldige ID-merket for hunder (som er ID-merket etter 2 juli 2011. Tidligere kunne du merke hunden med en «tatovering»). Mikrochipen inneholder informasjon om hund og eier.

Husk å sjekk at infomasjonen på mikrochipen er riktig i ettertid, dette kan du enkelt gjøre ved å søke på hundens ID-nummer via DyreID (tidligere Dyreidentitet) sine nettsider. Om hunden har tatt AD-/HD- røntgen kan veterinærer kan se diagnosen via mikrochipen. Utover dette vil informasjon om hundens sykehistorie og besøk hos dyrlege vises for veterinærer.

Veterinærer, politiet, Viking, m. fl. har en avleser som kan lese mikrochipen. informasjonen om hunden og hundens eier.

Kan jeg spore hundens ID-merking?

Nei, det er ikke mulig å få en mikrochip med GPS. Kort fortalt så trenger en GPS sender tilgang til strøm. Skulle du ønske et GPS-halsbånd for sporing av hunden din finnes det mange gode alternativer. Spør oss så kan vi komme med en anbefaling.

Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time til ID-merking av hunden din? Ta kontakt så hjelper vi deg. ID-merking av hund kan utføres både på Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk.