Gastroskopi på hund

Gastroskopi er en undersøkelse av hundens magesekk, spiserør og tolvfingertarm fra innsiden. I tilfeller hvor hunden din har mageproblemer vil det ofte være å gjennomføre en slik undersøkelse.

Instrumentet som brukes heter fiberendoskop, dette er mykt og bøyelig, noe som gjør at det kan føres inn i hundens munn og videre ned i halsen. I den ene enden av fiberendoskopet er det festet er kamera og lys, dette gir veterinæren mulighet til å finne årsaken til at hunden har smerter.

Symptomer på magesmerter

Årsaken til at hunden har magesmerter kan være så mangt, ofte er symptomene at hunden:

  • kaster opp og/eller har diaré
  • har dårlig matlyst
  • har gått ned i vekt

Mistenker du at hunden din har magesmerter eller fått i seg et fremmedlegeme bør du kontakte veterinæren som kan undersøke dyret nærmere.

Hunden må faste før gastroskopi

Hunder som skal undersøkes må faste i forkant, magesekken skal være tom før veterinæren går i gang med jobben sin.

Snakk med veterinæren hvor lenge din hund bør faste.

Narkose ved gastroskopi

Alle hunder som skal gjennomgå slike undersøkelser legges i narkose. Hunden blir overvåket av både dyrepleier og maskiner under hele denne perioden. En slik kombinasjonen er den beste når det kommer til overvåking.

Dyrlegen vil så starte undersøkelsen ved føre fiberendoskopet inn i dyrets munn og halsregion. Samtidig som instrumentet blir ført inn i dyret vises bilder som dyrlegen kan studere underveis i undersøkelsen. Vi vil i mange tilfeller ta ulike vevsprøver med gastroskopi, disse prøvene blir deretter sendt til analyse og kan hjelpe oss med å finne svar på problemene dyret har.

En slik undersøkelse tar som regel rundt en times tid. Og hunden kan i de fleste tilfeller bli med hjem igjen samme dag.

Hunder kan få mageknipe etter undersøkelsen

Mange hunder kan få mageknipe i etterkant av gastroskopi. Luft i magen kan være ubehagelig, men heldigvis går dette som regel over i løpet av kort tid.

Har hunden ditt mageproblemer eller har du noen spørsmål rundt gastroskopi? Ta kontakt så hjelper vi deg.