Gnagere

Smådyr omfatter tradisjonelt hund og katt, men gjelder også kanin, rotter, ildere, marsvin, chinchilla , mus, hamstere og enkel fuglepraksis. Andre dyreslag som øgler, skilpadder, slanger, fugler og andre finurligheter innen dyreriket pakkes inn i en gruppe som kalles «exotic pets», og er for spesielt interesserte dyrepersonell og klinikker å ta hånd om.
 
Våre veterinærer på Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk har spesialkompetanse på gnagere og er i dag henvisningsklinikk i Lillehammer og omegn.
 
Ønsker du å bestille time til ditt kjæledyr eller har du noen spørsmål? Ta kontakt så hjelper vi deg.

Vanlige smådyr

Kanin, marsvin, hamster, rotte, ørkenrotte, chinchilla og degus er det vanligste smådyrene vi har. Av disse er det kun kaninen som ikke er en gnager. Smådyr gir stor glede det er det ingen tvil om. Men smådyr trenger også god oppfølging og stell.

Kaniner

Kaninen er et veldig populært kjæledyr, kaninen kan være veldig sosiale og bli veldig tamme. De vanligste kjæledyrskaninen er dvergraser, dette er kaniner som ikke blir så store. Selv om de ikke er så store har de behov for å aktivisering og de bør komme ut av buret daglig. Finne gjemt godbiter, løpe gjennom tunneler eller gjemme seg i hule er morsomme aktiviteter for kaninen. Den liker også å sitte på fanget for å bli koset med. Det finnes flere foreninger som holder på med kaninhopping, det finnes også egne utstillinger for kaniner. 
 
80% av kosten til kaninen vær bestå av høy sammen med kratôr/pellets som er beregnet en kanin. At høyet og maten har god kvalitet er veldig viktig. Kaninen kan også få grønnsaker, men om du gir for mye vil avføringen bli tynn. Husk at du IKKE skal gi kaninen kål, poteter, løk purre eller avokado. For god tannhelse bør kaninen din også få en få en gren fra et frukttre eller en krackerstang, da vil kaninen få mulighet til å slite tennene sine.

Marsvin

Marsvin er et annet populært dyr, dette lille vesenet kommer i mange varianter. Noen marsvin er langhåret, korthåret eller rosett og i de kommer mange fine farger. Marsvinet er veldig sosialt og liker godt å oppholde seg sammen med mennesker. Du kan gjerne ta med dyret ut, men husk å bruk en tilpasset sele eller et bur/inngjerding som den kan oppholde seg i. Marsvinet er  tåler ikke kulde så når temperaturen kryper under 10 grader må dyret flyttes innendørs.
 
Kosten til marsvinet skal  bestå av høy sammen med tørrfôr/pellets beregnet på marsvin. God kvalitet på høy og mat er så klart viktig. Du kan gi den noe grønnsaker, men ikke for mye, da få dyret tynn avføring. Styr unna kål, poteter, løk purre eller avokado. Marsvinet har tar tenner som må slites ned, derfor bør du huske å gi den en gren fra et frukttre eller en krackerstang som de avbarker. Har du noen spørsmål rundt stell og oppfølging av ditt kjæledyr? Ta kontakt så hjelper vi deg.

Hamster

Hamsteren kommer i flere størrelser fra små søte dverghamster til sjarmerende gullhamster. Dette ikke et dyr som lever i flokk og de trives faktisk best helt alene i buret sitt. Dietten består hovedsakelig av hamsterfôr og grønnsaker. Du bør også påse at hamsteren din har en gren (av frukt/bjerk/rogn) eller krackerstang så den får brukt tennene sine.

Rotter

Hetterotte er en rotte som blir veldig tam og den liker seg godt sammen med mennesker. Den vil både gi og ta mye oppmerksomhet, og dette er et kjæledyr som både er lærevillig og lettlært. Du kan godt ha flere hetterotter sammen, dette er flokkdyr og de trives i samme bur. Buret bør være stort og inneholde muligheter for flere aktiviteter. Kosten består av fôr som er beregnet på hetterotter.
 
Ørkenrotte er også et vanlig kjæledyr. Dette er et dyr som ofte har full fart eller sover bedagelig. Dette er et dyr som vil gi timevis med underholdning og du kan gjerne ha flere rotter i samme bur. Det er mulig å temme ørkenrotten ved å sette av god tid hver dag.

Degus

Dette er en nysgjerrig, søt og morsom liten krabat, en dengus har behov for mye aktivitet og det bør gjerne være mulighet for løpehjul og flere høyder i buret. Dengus spiser høy og eget fôr, men den kan også få grønnsaker og litt knekkebrød. Det er viktig at du gir dyret en gren så den får slipt tennene. Ønsker du å gå til anskaffelse av dengus passer det best å ha to sammen, dette er et flokkdyr og i naturen lever de med inntil 100 andre i flokken.

Chinchilla

Chinchillaer er gnagere som opprinnelig kommer fra Andesfjellene i Sør-Amerika. Dette er en vakker liten skapning som kan bli veldig tam og tillitsfull. Men vi vil ikke anbefale dette som et kjæledyr for små barn pga sin skjørhet og temperament. Chinchillaen er sosial og du kan ha flere i samme bur, om dyret får riktig stell kan den bli rundt 20 år.
 
Har du noen spørsmål rundt smådyr og gnagere? Eller ønsker du å bestille en helsekontroll? Ta kontakt.