Lopper og flått hos hunder

Når temperaturen stiger og våren melder sin ankomst vil også risikoen for flåttbitt øke betraktelig. Flåtten sitter nemlig i gress og krattskog, og det er stor sjanse for at den kommer i kontakt med hunden din. Disse små blodsugerne kan være bærere av sykdommer som borreliose og babesiose.

Ta en flåttkontroll etter du har vært på tur

Om du får fjernet flåtten i løpet av 12 timer vil det være svært usannsynlig at hunden blir smittet av borrelia-bakterien. Jo raskere flåtten blir fjernet, jo lavere er risikoen for at hunden blir smittet. Derfor er det veldig lurt å se over hunden din etter dere har vært på luftetur. En grundig sjekk av hodepartiet, ørene, halsen, magen og innsiden av hundens ben bør utføres. Dette fordi en flått foretrekker steder med tynn hud og/eller lite pels. Men se også over resten av hundekroppen. Om du oppdager flått kan denne fjernes med en flåttpinsett, ønsker du veiledning på hvordan du fjerner en flått? Ta kontakt med oss.

Å fjerne flått hos hunder er enklest å gjøre med en flåttpinsett, med pinsetten kan du dra parasittene ut av huden etter at de har bitt seg fast. Du må å ikke klemme på flåtten, dette kan medføre at mageinnholdet og patogener kommer fram til såret og derfra videre inn i hundens blodkretsløp. Når flåtten skal fjernes er det viktig at du får fjernet alt, om hodet sitter igjen kan dette føre til betennelse hos hunden.

Sykdommer flåtten kan overføre

 • Borreliose
 • Skogflåttencefalitt
 • Babesiose
 • Anaplasmose
 • Ehrlichiose

Tiltak mot flått hos hund

Det finnes en flere ulike flåttmidler som dreper flått eller forhindrer at de biter seg fast hos hunden din

 • Spot-On: dette er et middel som blir påført mellom hundens skulderblader og har en varighet på opptil fire uker. Middelet blir tatt opp gjennom huden, og kan utfolde sin fulle virkning på grunn av den smarte plasseringen som ikke er tilgjengelig for hunden selv.
 • Spray: effektivt mot flått og enkel å bruke, virkemiddelet kan ha en varighet på opptil fire uker.
 • Halsbånd: halsbåndet tåler vann og kan tilpasses de fleste hunder. Stoffet fra halsbåndet spres utover pelsen til hunden og vil holde flått og lopper unna.
 • Vaksine: selve vaksinen vil ikke forhindre at hunden blir bitt av flått, men den vil hjelpe hundens kropp til å lage antistoffer som forhindrer borreliainfeksjon. Det finnes flere forskjellige vaksiner og det er viktig at du rådfører deg med veterinæren din vedrørende vaksinering.

Lurer du på hva som er best for din hund? Kontakt oss og vi vil hjelpe deg.

Lopper – små plageånder

Hvis du ser at hunden din klør seg ofte kan det tyde på at den har lopper. Dette er en av de vanligste parasittartene, de er veldig plagsomme for hunden og kan forårsake sykdommer. Loppen kan overføres i kontakt med andre dyr, samtidig kan de også overføres fra pledd, sofaer og andre stoffer/tekstiler.

Loppen livnærer seg av hundens blod og en voksen lopper vil sjeldent bytte vært når den først har funnet en. Den kan reprodusere seg i et enormt tempo og i løpet av kun en dag kan en loppe produsere rundt 30 egg. Mistenker du at hunden din har lopper kan du ta kontakt med veterinær som vi vil bistå.

Loppene er veldig små (kun noen millimeter) og derfor vanskelig å oppdage. Ser du at hunden din klør mye, slikker eller biter seg uvanlig mye kan dette være en indikasjon på at hunden har lopper. Sår og/eller eksemer kan da oppstå.

Hvordan ser jeg om hunden min har lopper?

 1. Hunden bør stå på en lys og glatt overflate, da kan du se loppene når de faller ned fra pelsen. Badekar eller badegulvet kan fungere bra.
 2. Gre pelsen med en kam som har tette tagger. Avføring vil da bli synlige i kammen eller falle ned på den lyse overflaten.
 3. Det som faller ned fra hunden samles med en hvit og lett fuktet klut.
 4. Loppens avføring vil løse seg opp og etterlate røde små flekker på kluten. Dette kommer fra fordøyet blod.

Det finnes en flere ulike midler som kan brukes til å drepe loppene. Ta kontakt med oss og vi vil veilede deg. I tillegg bør du undersøke hvor hunden din har vært og hvilke dyr som lever i samme hus. Underlag, pledd, etc. må vaskes på minst 60 grader. Det er også smart å støvsuge gulv/overflater flere ganger, husk å kaste støvsugerposen! Du kan også supplere med en spray for å få fjernet loppene fra husholdning.

Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk har bred erfaring med behandling av hunder. Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille en time? Ta kontakt med våre flinke medarbeidere.