Alfakloraloseforgiftning hos katt

Zucca er en huskatt på 6 år som kom inn på klinikken med dårlig balanse, skvetten og skjelvinger i hele kroppen, men mest på hodet. Han vil ha mat, men drikker ikke, fordi han kommer seg ikke opp i skåla med hodet. Det hadde skjedd på natten, mens han var ute. Kvelden før var han helt normal.

På undersøkelsesrommet lar vi Zucca gå rundt for å observere hvordan han er. Han virker ukoordinert og er veldig ustø. Han har konstante rykninger i ørene og større rykninger med hodet inni mellom. Zucca vil ikke gå så mye, står for det meste og har små rykninger i huden på hele kroppen. Høyre bakfot virker til å ha dårligere koordinering enn venstre. Går mer i sirkler. Rykningene av hodet skjer for det meste når han lukter på ting. Er ikke interessert i oss og står for det meste på den samme plassen i rommet.

Blodprøver ble tatt

Vi tok blodprøver av Zucca for å se om det kunne gi oss noen indikasjon på hva som har hendt han. Blodprøvene viste at han var blodfattig og hadde fått litt utslag på leverceller. Da kom mistanken om forgiftning av musegiften alfakloralose.

Ca. 30 min etter start av undersøkelsestimen ser vi at Zucca begynner å bli bedre. Er ikke så ustø lenger og rykningene i huden er så å si borte. Rykningene med hodet har også blitt betraktelig mindre. Ørene har fortsatt konstante rykninger. 

Prøver å gi han litt mat og han sluker dette. Og han virker mye bedre.

Ca. 1 time etter start, er han betraktelig bedre og er nesten ikke ustø lenger. Han søker oss i rommet og vil ha kos, noe han ikke var interessert i tidligere. 

Zucca kom seg helt fint uten noen annen behandling enn ro og varme.

Ved alfakloraloseforgiftning kan katten havne i koma

Det gikk heldigvis bra med Zucca, men i mer alvorlige tilfeller kan kattene havne i koma, så det er viktig at veterinær kontaktes så snart eier ser symptomer på Alfakloraloseforgiftning.