Når hunden blir forgiftet av alger

Når det er sol, sommer og varme dager er det deilig for både dyr og mennesker å kjøle seg ned med et forfriskende bad. Om din firbente venn er glad i å bade bør du være klar over at algeforgiftning kan forekomme, om hunden bader i sjøvann som inneholder blomstrende alger.

Algeforgiftning kan gjøre hunder alvorlig syk, og er potensielt dødelig. Mistenker du at hunden din er blitt forgiftet, bør du ta kontakt med dyrlegen snarest! Om hunden blir behandlet av veterinær tidsnok kan livet reddes. Symptomer som skjelving, oppkaste, dårlig balanse og kramper vil være vanlig om hunden er blitt algeforgiftet.

Alger som blomstrer skaper farlige gifter

I perioden juli til september vil den vanligste giftalgen blomstre, dette er den blågrønne algen. Under blomstringen vil mange alger dø og toksiner (giftstoffer) slippes da ut i vannet. Mengden toksiner som slippes ut er ofte så store at det er farlig for både mennesker og dyr. Om vannoverflaten har et blågrønt, grønt eller gulgrønt, grumsete lag kan dette tyde på at en algeblomstring nylig har skjedd.

Som regel er det små barn og dyr som blir rammet av algeforgiftning, da de får i seg vannet når de bader og/eller drikker vannet som er forgiftet.

Selv flere dager etter en algeblomstring kan vannet være giftig, selv om det tilsynelatende ser rent ut. Det finnes over 30 forskjellige algearter som kan forårsake dette problemet. Giftstoffene som algene slipper ut er svært farlige og i noen tilfeller kan små mengder vann gjøre en hund veldig syk.

Forebygg algeforgiftning

Mistenker du at det kan være giftstoffer i vannet, bør du styre unna dette vannet og påse at hunden din ikke drikker noe av dette. Har hunden din hoppet ut i vannet bør du skylle pelsen ren så fort som mulig, det må ikke sitte igjen giftalger i pelsen. Du som eier bør også beskytte deg mot eksponering av giftalgene.

Kontakt oss om du mistenker algeforgiftning

Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time hos en dyrlege? Ta kontakt med oss, vi hjelper deg.

Lillehammer Dyreklinikk
Tlf: 61 26 67 50
post@lillehammerdyreklinikk.no

Gausdal Dyreklinikk
Tlf: 950 61 180
post@gausdaldyreklinikk.no

Følg oss på Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk på Facebook.


  • ellie, valp

    Valp som har spist tegnestift

    En ettermiddag fikk vi telefon fra bekymrede eiere. Hunden deres, Ellie, hadde spist en tegnestift. Siden Ellie er en liten valp på tre kilo så var det en stor mulighet for at tegnestiften ville sette seg fast i tarmen. Fremmedlegemer som setter seg fast i tarmen er livstruende og må opereres ut. Klinikken var egentlig … Les mer

  • Anestesi, katt

    Anestesi – trygg og smertefri behandling

    Vi har daglig flere narkoser her hos oss. Narkose er en form for anestesi og gis til pasienter som skal opereres, trekke tenner eller undersøkes på ulike måter.  Høy kompetanse innen anestesi skaper trygget for pasientene Vi har både klinikkassistenter, dyrepleiere og veterinærer med videreutdannelse innen anestesi og overvåkning av pasienter, og vi etterutdanner oss … Les mer

  • tispe med livmorbetennelse, hund sitter ved vindu

    Når hunden får livmorbetennelse (pyometra)

    Livmorbetennelse rammer som regel eldre tisper og forårsakes av hormonforandringer og bakterier. En slik betennelse oppstår gjerne i tiden etter løpetid. I løpet av løpetiden er livmorhalsen åpen, og dette åpner for inntrenging av bakterier i livmoren. Hormonelle endringer i løpetidssyklusen kan øke risikoen for infeksjon i livmoren. Når løpetiden avsluttes og livmorhalsen lukkes, kan … Les mer