Når hunden rammes av diaré og oppkast

Den siste tiden har vi opplevd at flere hunder er blitt rammet av diaré og/eller oppkast. En slik tilstand er som regel et symptom på en betennelse i mage og tarm, en såkalt akutt gastroenteritt.

Diaré og oppkast kan oppstå raskt og forsvinner som regel også relativt raskt. Ved mild diarè og normal allmenntilstand, anbefales det å oppsøke veterinær om det ikke er bedring etter 3 dager. Ved nedsatt allmenntilstand anbefales det å oppsøke veterinær med en gang. Allmenntilstanden kan være mer eller mindre påvirket .

Andre symptomer kan være at hunden har feber, redusert appetitt eller smerter i magen. Diaréen kan være blodtilblandet, slimete og/eller vandig.

Hva kan du som eier gjøre:

  • Dersom hunden rammes av akutt diaré, er det viktig å følge med på hundens allmenntilstand ettersom denne raskt kan forandres. Det kan også være lurt å måle temperaturen hos hunden. Normal temperatur ligger mellom ca 38-39°C.
  • Ved diaré er det som oftest nok å bruke et tarmstabilliserende middel som Zoolac eller lignende. Dette kan man få kjøpt reseptfritt hos veterinær eller på apotek.
  • Man bør bruke en mild skånekost som man kan få kjøpt hos veterinær og gi små, hyppige måltider.
  • I blant kan det være behov å gi hunden ekstra væskeerstatning.

Når må du oppsøke veterinær:

  • Dersom hunden har stort væsketap og/eller ikke drikker med påvirket allmenntilstand.
  • Ved blodtilblandet diaré.
  • Dersom diaréen ikke har opphørt, tross egenbehandling.
  • Ved mistanke om at hunden kan ha spist et fremmedlegeme.
  • Ved mistanke om at hunden har spist noe som kan være giftig.
  • Om hunden har under 38°C eller over 39°C i kombinasjon med noen av punktene over.

Årsaken til at diaré og oppkarst oppstår

Selve årsaken til at diaré og/eller oppkast oppstår kan skyldes at hunden har spist noe den ikke skal. I andre tilfeller er årsaken bakterier eller et virus. Men det kan også i mange tilfeller kan det være vanskelig å finne selve årsaken som forårsaker dette.

Blodig diaré

Blodig diaré er en akutt tilstand for hunder og det er viktig at du oppsøk veterinær umiddelbart for undersøkelse og behandling.

En hund kan blir svært dårlig i løpet av kort tid. Dermed er det viktig å komme i gang med behandling forløpende.

Kontakt en veterinær

Om du er tvil , ta kontakt så hjelper vi deg. Tlf: 61 26 67 50 | post@lillehammerdyreklinikk.no


  • ellie, valp

    Valp som har spist tegnestift

    En ettermiddag fikk vi telefon fra bekymrede eiere. Hunden deres, Ellie, hadde spist en tegnestift. Siden Ellie er en liten valp på tre kilo så var det en stor mulighet for at tegnestiften ville sette seg fast i tarmen. Fremmedlegemer som setter seg fast i tarmen er livstruende og må opereres ut. Klinikken var egentlig … Les mer

  • Anestesi, katt

    Anestesi – trygg og smertefri behandling

    Vi har daglig flere narkoser her hos oss. Narkose er en form for anestesi og gis til pasienter som skal opereres, trekke tenner eller undersøkes på ulike måter.  Høy kompetanse innen anestesi skaper trygget for pasientene Vi har både klinikkassistenter, dyrepleiere og veterinærer med videreutdannelse innen anestesi og overvåkning av pasienter, og vi etterutdanner oss … Les mer

  • tispe med livmorbetennelse, hund sitter ved vindu

    Når hunden får livmorbetennelse (pyometra)

    Livmorbetennelse rammer som regel eldre tisper og forårsakes av hormonforandringer og bakterier. En slik betennelse oppstår gjerne i tiden etter løpetid. I løpet av løpetiden er livmorhalsen åpen, og dette åpner for inntrenging av bakterier i livmoren. Hormonelle endringer i løpetidssyklusen kan øke risikoen for infeksjon i livmoren. Når løpetiden avsluttes og livmorhalsen lukkes, kan … Les mer