Herpes hos hund

Var du klar over at hunder kan få herpes? Hundens herpesvirus (CHV, canine herpesvirus) er ikke smittsom fra hund til menneske. Selve viruset vil forbli i kroppen hele hundens liv, på samme måte som det herpes viruset vi mennesker kjenner til. Herpes kan blusse opp på ulike stadium av hundens liv, ofte i sammenheng med stress.

Canine herpesvirus formerer seg luftveier og kjønnsorgan hos hunder, og overføres ved direkte kontakt gjennom infiserte kroppsvæsker. Hunder som har herpes utvikler ofte en latent infeksjon, når hunden blir stresset vil viruset bli skilt ut via utflod fra nese eller kjønnsåpningen.

Herpes hos valper

Nyfødte valper kan bli angrepet av herpes viruset gjennom mange typer vev. Smitten kan skje ved parring, i livmoren, når valpen blir født, spytt, nesesekret eller urin. Smitte er også vanlig ved direkte kontakt gjennom normal valpepleie den første uken valpen lever.

Blir en valp smittet under den første leveuken vil en infeksjon utvikle seg, symptomer som dårlig matlyst, sutring, betennelse i neseslimhinnen, mageproblemer/magesmerter, løs gulgrønn avføring, blødninger og små blærer i slimhinnen. Ukoordinerte bevegelser er også et tegn på at valpen er smittet.

Mange valper dør dessverre etter 1-3 dagers sykdom (Inkubasjonstiden er 6-10 dager). Valpene som overlever kan få varige mén som hjerneskade, være blinde og døve. De som blir smittet i livmoren vil ofte bli dødfødte eller dø rett etter fødsel.

Fakta om hundens herpesvirus

  • Det finnes forskjellige varianter av herpesvirus mellom de ulike artene.
  • Herpesvirus angriper hudens hud og slimhinner.
  • Herpesviruset er viruset som har forårsaket andre sykdommer som f.eks: vannkopper, helvetesild, herpes simplex og kyssesyke

Behandling og forebygging

Nyfødte valper er det vanskelig å behandle når det kommer til herpesvirus, utsiktene er dessverre ikke gode. For voksne hunder er det ikke behov for behandling, men det er en del vi kan gjøre for å forebygge at dette viruset sprer seg blant hunder.

  • tisper som går drektige bør ikke være i kontakt med mange andre hunder
  • Påse at drektige tisper ikke blir stresset. Unngå situasjoner som kan påføre stress, dette kan være reiser, plassering hos en kennel, utstilling, etc.
  • unngå samlinger med mange hunder
  • hunder som er hos kennel skal holdes samlet etter alder
  • kjølige omgivelser er da viruset blomstrer best, så bruk en varmelampe i valpekassen. Valper har det best i rundt 37 grader, men husk at tispa må ha mulighet til å kjøle seg ned andre steder.
  • god hygiene er viktig, dette begrenser viruset,

Det finnes vaksine mot herpes

Hos veterinæren har du mulighet til å få hunden din vaksinert mot herpes, hunden blir ikke beskyttet mot viruset, men det forebygger virusabort og infeksjon hos nyfødte valper. Det er ikke hunder som ikke skal ha denne vaksinen, ta derfor kontakt med veterinæren din for mer informasjon som er aktuell for din hund.

Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt med oss så hjelper vi deg.


  • Helseskontroll av hund hos Lillehammer Dyreklinikk

    ID-merking av hund

    Det er flere grunner til at vi anbefaler deg å ID-merke hunden din, blant annet som hjelp dersom hunden din forsvinner. Ved hjelp av ID-merking kan vi også kontrollere at hunden faktisk er den hunden eier sier den er. Er ID-merking av hund lovpålagt? Det er ikke påbudt å ID-merke hunden din i Norge så … Les mer

  • Kloklipp av hund

    Kloklipp på hund

    Trenger du hjelp til å klippe utføre kloklipp på hunden din? Vi på Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk har lang erfaring med kloklipp. Vi hjelper gjerne deg med kloklipp. Enten du trenger en grunnleggende opplæring, om du har en hund som er litt redd og nervøs for kloklipp, eller om du rett og slett ønsker profesjonell hjelp … Les mer

  • Flått hos hunder

    Lopper og flått hos hunder

    Når temperaturen stiger og våren melder sin ankomst vil også risikoen for flåttbitt øke betraktelig. Flåtten sitter nemlig i gress og krattskog, og det er stor sjanse for at den kommer i kontakt med hunden din. Disse små blodsugerne kan være bærere av sykdommer som borreliose og babesiose. Ta en flåttkontroll etter du har vært … Les mer