Vet du hvordan hunden viser at den har vondt?

For noen år siden skrev jeg eksamensoppgaven min om smerterelatert atferd hos hund. Der gjennomførte jeg også en studie hvor jeg intervjuet rundt 40 hundeeiere som har opplevd smerte og sykdom på egen hund, enten akutt eller kronisk. Jeg ville finne ut hvor lang tid det gikk før smerten ble oppdaget, og hvilke tegn eierne oppdaget som gjorde at hunden ble tatt til veterinær. Resultatene overrasket meg litt: Når en hund blir akutt syk eller får akutt smerte blir det ofte oppdaget relativt raskt, og hunden får rask behandling. Ved kroniske smerter, spesielt muskel- og skjelettsmerter, tok det lang tid før det ble oppdaget, ofte flere år. Det personene fra min studie oftest la merke til som førte til at de dro til veterinær var utpreget halting. Etter diagnosen var satt så var det flere som tenkte tilbake og hadde lagt merke til noe stivhet eller endring av atferd, for eksempel at hunden ikke ville hoppe inn i bil eller opp i sofaen lenger.

Tegn på smerte hos hund

Fra naturens side så vil ikke dyr vise smerte, for det kan gjøre de til et enkelt bytte. Så ved kronisk smerte har ofte smerten vedvart i flere måneder før de første virkelig synlige tegnene kommer. Dyr viser nok ikke helt smerte på den måten vi har sett for oss, og jeg vil derfor gå igjennom noen tegn som du som eier kan se etter.

1. Atferdsendring. 

I opp mot 80% av atferdskonsultasjonene jeg tar så er hovedgrunnen til reaktiv eller aggressiv atferd underliggende smerte. Vi kan tenke med oss selv at vi blir ikke i et spesielt godt humør heller hvis vi har kronisk vondt i ryggen. Andre atferdsendringer man kan se etter er at hunden blir mer tilbaketrukken, søker mer eller mindre kos enn vanlig, kvier seg for å hoppe ut og inn av bil/sofa/seng, de kommer ikke og møter deg i døra lenger, eller reagerer sterkere på andre mennesker eller dyr. I noen tilfeller vil hunden bli mer hyperaktiv, grunnet økt produksjon av stresshormonene adrenalin og kortisol.

2. Endring i det daglige. 

Her kan det for eksempel være endring i apetitt, drikkelyst, søvnbehov eller aktivitetsnivå. Hunden kan få større søvnbehov ved smerter, eller ha større problemer med å sove grunnet smerter. Mangel på søvn trigger også smertereaksjoner i kroppen, så dette kan gi en ond sirkel. Som nevnt i punkt 1 så kan både høyere og lavere aktivitetsnivå være tegn på smerter. Det er sjelden jeg ser at hunder med kronisk smerte ikke ønsker å bli med ut på tur. Økt drikkelyst er gjerne tegn på sykdom i indre organer.

3. Hunden er vokal. 

Dette er ofte noe vi som eiere reagerer på, hvis hunden piper, klynker eller skriker til. Dette skjer oftere ved akutt smerte enn ved kronisk smerte. Andre vokale tegn kan være knurring eller uling. Her må man tenke over hva som er unormalt for hunden.

4. Overdreven slikking eller biting på seg selv. 

Slikking og tygging er noe hunden ofte bruker for å roe seg selv ned. Når en hund er skadet er deres første instinkt å vaske såret sitt, dette gjelder også ved innvendig smerte.

5. Overdreven pesing eller forandret pust. 

Mye pesing uten at hunden er for varm eller sliten etter trening kan være et tegn på smerte. Det samme gjelder hvis hunden for eksempel ikke lenger trekker pusten dypt, det kan tyde på smerter i brystregionen ved innpust.

6. Forandret bevegelsesmønster eller problemer med bevegelse. 

Stivhet og halting er typiske symptomer. De kan vise motstand til ting de har gjort tidligere, for eksempel å hoppe opp i sofaen, hoppe inn i bilen eller gå i trapper. De kan også ha mindre interesse for å gå på tur.

7. Rastløshet. 

Som nevnt over i punkt 1 og 3 så kan noen hunder bli rastløse ved smerte. De kan tråkke hvileløst frem og tilbake og ha problemer med å finne seg en komfortabel hvilestilling. Noen får også en overproduksjon av stresshormoner som, som er smertedempende til en viss grad, som gjør at de har problemer med å roe ned.

8. Endringer i kropp og positur. 

Dette kan være for eksempel hevelser, økt varme lokalt,krummet eller salformet positur, at hunden avlaster eller forandrer gange.

9. Skjelving eller risting. 

Dette kan være et symptom på smerte generelt, men kan også være et klart symptom på forgiftning, pankreatitt eller nyresykdom.

10. Hunden blir redd for lyder. 

Nyere forskning viser at hunder som er lydsensitive eller redde for høye lyder ofte har en bakenforliggende smerte. Hunder lærer via assosiasjoner, og ved høye lyder spenner de ofte musklene fordi de skvetter til. Når de spenner musklene, og dette gjør vondt, vil hunden derfor assosiere smerten med lyden de hørte. Hvis hunden din plutselig har blitt redd for lyder den ikke har reagert på før, så kan det være lurt å undersøke hvorfor.

Av Ragnhild Myre, Klinikkassistent ved Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk, samt driver av  Myre Hundesenter.

Har du noen spørsmål? Kontakt oss så hjelper vi deg gjerne. Følg oss gjerne på Facebook.


  • Helseskontroll av hund hos Lillehammer Dyreklinikk

    ID-merking av hund

    Det er flere grunner til at vi anbefaler deg å ID-merke hunden din, blant annet som hjelp dersom hunden din forsvinner. Ved hjelp av ID-merking kan vi også kontrollere at hunden faktisk er den hunden eier sier den er. Er ID-merking av hund lovpålagt? Det er ikke påbudt å ID-merke hunden din i Norge så … Les mer

  • Kloklipp av hund

    Kloklipp på hund

    Trenger du hjelp til å klippe utføre kloklipp på hunden din? Vi på Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk har lang erfaring med kloklipp. Vi hjelper gjerne deg med kloklipp. Enten du trenger en grunnleggende opplæring, om du har en hund som er litt redd og nervøs for kloklipp, eller om du rett og slett ønsker profesjonell hjelp … Les mer

  • Flått hos hunder

    Lopper og flått hos hunder

    Når temperaturen stiger og våren melder sin ankomst vil også risikoen for flåttbitt øke betraktelig. Flåtten sitter nemlig i gress og krattskog, og det er stor sjanse for at den kommer i kontakt med hunden din. Disse små blodsugerne kan være bærere av sykdommer som borreliose og babesiose. Ta en flåttkontroll etter du har vært … Les mer