Historien om Triana – katt med alvorlig tarmslyng

Triana kom inn til oss, her på Lillehammer Dyreklinikk, med akutte smerter i buken. Katten hadde vært litt kosete kvelden før og rar morgenen etter. Hun ble fort verre og en snarrådig eier kontaktet oss umiddelbart.

Vi tok imot Triana, hun hadde skrek rett ut da vi klemte og kjente på magen hennes. Det hører også til historien at Triana har hatt tarmproblemer før, da hadde deler av tarmen vrengt seg tilbake inn i tarmen. Dette kalles invaginasjon og tarmen begynner sakte å dø. 

Undersøkelse av katt

Vi tok blodprøver som var normale. På røntgenbilder kunne vi heller ikke se tegn på at det var noe alvorlig galt. Ultralyd viste et utspilt tarmparti. Triana lå på væske og smertelindring. Til tross dette ble hun raskt verre. Vi besluttet at vi måtte åpne buken siden hun ble verre og verre, vi kunne ikke vente.

Triana, katt med tarmslyng, katt i vinduskarm

Påvist alvorlig tarmslyng

Triana ble lagt i en tilpasset narkose av dyktig anestesipersonell her på Lillehammer Dyreklinikk. Da vi hadde åpnet buken så fant vi en tynntarm som var illrød og svært påkjent. Det viser seg at Triana har alvorlig tarmslyng. Tarmen har arbeidet seg gjennom et lite hull i tarmkrøset. Tarmkrøset er organet som binder sammen alle fordøyelsesorganene. Tarmen var da avsnørt og ville begynt å dø i løpet av få timer. Vi måtte åpne litt i krøset for å få dratt tarmen tilbake. Hullet ble lukket og tarmen ble kontrollert. Tarmen ble konstatert som så lite skadet at den ville overleve uten å måtte fjerne deler av tarmen. 

Vi lukket såret og Trina ble satt på smertelindring. Triana ble sendt hjem senere på dagen. Vi sendte også med væskeerstatning og mat for nyopererte, Recovery. Det er veldig viktig at katten begynner å spise etter inngrepet. 

Etter et døgn med smertelindring og tvangsforing så begynte Triana å spise og drikke selv igjen. Nå har hun det veldig fint, spiser og drikker, er smertefri og venter bare på å få av seg den teite bodyen. 

Takket være en snarrådig eier så slapp Triana med skrekken. 

Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt så hjelper vi deg.


  • ellie, valp

    Valp som har spist tegnestift

    En ettermiddag fikk vi telefon fra bekymrede eiere. Hunden deres, Ellie, hadde spist en tegnestift. Siden Ellie er en liten valp på tre kilo så var det en stor mulighet for at tegnestiften ville sette seg fast i tarmen. Fremmedlegemer som setter seg fast i tarmen er livstruende og må opereres ut. Klinikken var egentlig … Les mer

  • Anestesi, katt

    Anestesi – trygg og smertefri behandling

    Vi har daglig flere narkoser her hos oss. Narkose er en form for anestesi og gis til pasienter som skal opereres, trekke tenner eller undersøkes på ulike måter.  Høy kompetanse innen anestesi skaper trygget for pasientene Vi har både klinikkassistenter, dyrepleiere og veterinærer med videreutdannelse innen anestesi og overvåkning av pasienter, og vi etterutdanner oss … Les mer

  • tispe med livmorbetennelse, hund sitter ved vindu

    Når hunden får livmorbetennelse (pyometra)

    Livmorbetennelse rammer som regel eldre tisper og forårsakes av hormonforandringer og bakterier. En slik betennelse oppstår gjerne i tiden etter løpetid. I løpet av løpetiden er livmorhalsen åpen, og dette åpner for inntrenging av bakterier i livmoren. Hormonelle endringer i løpetidssyklusen kan øke risikoen for infeksjon i livmoren. Når løpetiden avsluttes og livmorhalsen lukkes, kan … Les mer