Vet du hvordan katten viser smerte?

En katt kan skjule smerte veldig godt, da dette er en del av kattens naturlige forsvar. Derfor er det viktig at du som katteeier vet hvilke symptomer du skal se etter. Det er ofte lett å tro at at kroniske smerter kan ha en sammenheng med dyrets alder å gjøre.

I dette innlegget vil vi forklare noen av de vanligste symptomene på at katten har det vondt. Men du bør fortsatt gjennomføre en årlig helsesjekk hos en veterinær, husk også på spørre din veterinær om råd som kan hjelpe ditt kjæledyr til å opprettholde en god og sunn helse.

Vanlige årsaker til smerte hos katt

Akutt sykdom, kroniske sykdommer og skader er de vanligste problemene som gjøre at en katt har smerter. Men smerter kan også oppstå i etterkant av en behandling eller et inngrep.

Problemer med tannhelse, urinveier, artrose, beinsykdommer og kreft er problemer vi ofte ser går igjen hos katter.

Tegn på at katten din har smerter

Når det gjelder oppførselen til katten din vil det blant annet være normalt at den prøver å gjemme seg eller beskytte området som fremprovoserer smerte. Se etter om katten slikker eller biter på et spesifikk område.

Om du opplever at katten har mindre matlyst, sover mer og virker mindre interessert i omgivelsene enn normalt kan det være tegn på at noe er feil.

Er kattens bevegelighet redusert kan det være et symptom på at noe bør undersøkes nærmere. Et eksempel kan være om katten ikke lenger klarer å hoppe direkte opp på steder den tidligere gjorde. Et tegn på at katten har magesmerter vil være at den krummer ryggen og reagerer negativt om du berører magen.

Om kattens humør og oppførsel endres i nærkontakt med mennesker og dyr kan dette også tyde på at noe ikke stemmer. En katt blir som regel ikke aggressiv uten videre.

Urinering og avføring på steder den normalt sett ikke ville brukt tidligere er også et vasel.

Hører du «katteskrik», stønning eller andre lyder når katten tror den er alene kan dette tyde på at den ikke har det bra.

Ta kontakt med en veterinær om du mistenker at katten din har det vondt. Da kan vi undersøke dyret og jo tidligere vi eventuelt oppdager problemet jo større er muligheten for at dyret blir helt friskt igjen.

Kattens utseende kan endre seg om den har smerter

Øyner og pels er noe som kan endre seg om katten ikke har det bra. Ser øynene matte ut, er pupillene store, er de indre øyelokk synlige eller kniper katten mye med øynene? Da bør katten undersøkes nærmere. At kattens pels ser «rufsete» ut er også en indikator på at noe kan være feil. Katter kan bruke rundt 5 timer hver eneste dag på å stelle pelsen, så om den ikke er fin er det et varsel. Selve pelsen kan bli fet, tørr, flasse og få floker. Kontakt dyrlegen om dette skjer med din katt.

Om katten din har vært igjennom en operasjon/inngrep er det viktig at du ser at snittstedet har grodd riktig. Er du usikker bør du kontakte veterinæren for en oppfølging.

Eldre katter kan få slitasjegikt

Hos eldre katter ser vi ofte at slitasjegikt oppstår. Dette kan være vanskelig for deg som eier å oppdage, da disse problemene gradvis utvikler seg. Problemet oppstår når kattens brusk brytes ned, dette vil gi ubehag og smerter. Dette er en tilstand som ikke kan kureres, men vi kan behandle katten og dette kan redusere smertene.

Vi kan hjelpe din katt

Enten katten din har kronisk eller akutt smerte bør du oppsøke en veterinær. Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille en undersøkelse hos oss? Ta kontakt så hjelper vi deg.


Meld deg på vårt nyhetsbrev her og følg oss gjerne på sosiale medier Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk.


  • Katt hos Lillehammer Dyreklinikk

    Katt

    Sterilisering og kastrering av katt Vi anbefaler at din hunnkatt steriliseres av flere grunner. Hunnkatter som bruker p-piller har større risiko for utvikling av svulster i jur og livmor. Disse er oftest ondartede. Hunnkatter har også en større risiko for å utvikle infeksjoner i livmor. Denne tilstanden er som regel livstruende og krever normalt operasjon. … Les mer

  • Helsesjekk av katt hos Lillehammer Dyreklinikk

    Vaksinering av katt

    Med vaksinering beskytter du katten din mot de mest alminnelige kattesykdommer og samtidig er du med på å forbedre sunnhetstilstanden blant katter generelt i Lillehammer og omegn. Katter som lever ute, er utsatt for smitte fra andre katter. Og de kan være utsatt for stort smittepress. Innekatter kan bli smittet gjennom mennesker, som har vært … Les mer

  • beskyttende krage til katt

    Kastrering og sterilisering av katt

    Hvorfor bør katten kastreres? Alle hannkatter som ikke skal brukes i avl bør kastreres. Hannkatter kan kastreres fra de er 4-5 måneder gamle. En kastrert katt vil farte mindre omkring og bli mer hjemmekjær. I tillegg kan problemer med urinmarkering og slåssing med andre katter reduseres. Kastrering er også et viktig tiltak for å holde … Les mer