Kennelhoste er en luftveisinfeksjon som vanligvis involverer øvre luftveier, men noen ganger kan infeksjonen også gå på nedre luftveier, som lungene. Parainfluensavirus og bakterien Bordetella bronchiseptica er eksempler på virus og bakterier som forårsaker dette. Det er også flere ulike virus og bakterier som kan være årsaken til kennelhoste.
Kennelhoste smitter
Kennelhoste smitter mellom hunder ved direkte og indirekte kontakt. Direkte kontakt er når hundene rører hverandre fysisk, mens indirekte kontakt er når usmittede hunder rører objekter som vannskål og leker som smittede hunder har vært borti.
Symptomer
Vanlige symptomer ved kennelhoste er harking, hoste, rennende nese og nysing. De fleste eier får en mistanke at det kan være noe fast i halsen til hunden sin. Ved mye hosting kan brekninger med hvitaktig slim som kommer opp forekomme.
Noen hunder kan miste matlysten, få feber og/eller få endret pustemønster og respirasjonsfrekvens, noe som kan bety at nedre luftveier er affisert. Luftveisinfeksjon av nedre luftveier gir alvorligere symptomer og kan potensielt være livstruende uten behandling, det er derfor viktig å ta kontakt med veterinær.
Ved mistanke om kennelhoste men at allmenntilstanden til hunden er god, er det oftest ikke behov for behandling utover at hunden bør være mest mulig i ro. Dette betyr korte turer og ingen store fysiske anstrengelser. Hvis hunden bruker halsbånd er det anbefalt å skifte til en sele for å hindre trykk på luftrøret.
Kennelhoste er svært smittsomt. Pga dette er det anbefalt å lufte hunden hvor det ikke er andre hunder, eller å unngå å la hunden hilse på andre hunder. På denne måten unngår man videre smitte. Dette er anbefalt i minimum 14 dager etter hoste har forekommet. Om hosten forstyrrer nattesøvn, kan det være aktuelt med reseptbelagt hostedempende medisin, ta kontakt med oss om dette.
Vaksinering
Kennelhoste er inkludert i anbefalte årlige vaksineregime. Vaksinerte hunder kan likevel bli smittet og gi smitte videre til andre hunder, men få mildere symptomer enn uten vaksinering.
Ta kontakt med oss om du har mistanke at din hund har kennelhoste.
ID-merking av hund
Det er flere grunner til at vi anbefaler deg å ID-merke hunden din, blant annet som hjelp dersom hunden din forsvinner. Ved hjelp av ID-merking kan vi også kontrollere at hunden faktisk er den hunden eier sier den er. Er ID-merking av hund lovpålagt? Det er ikke påbudt å ID-merke hunden din i Norge så … Les mer
Kloklipp på hund
Trenger du hjelp til å klippe utføre kloklipp på hunden din? Vi på Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk har lang erfaring med kloklipp. Vi hjelper gjerne deg med kloklipp. Enten du trenger en grunnleggende opplæring, om du har en hund som er litt redd og nervøs for kloklipp, eller om du rett og slett ønsker profesjonell hjelp … Les mer
Lopper og flått hos hunder
Når temperaturen stiger og våren melder sin ankomst vil også risikoen for flåttbitt øke betraktelig. Flåtten sitter nemlig i gress og krattskog, og det er stor sjanse for at den kommer i kontakt med hunden din. Disse små blodsugerne kan være bærere av sykdommer som borreliose og babesiose. Ta en flåttkontroll etter du har vært … Les mer