Kundehistorie: Hund med urinsteiner

Jølle er en livlig pinscher som kom inn til oss i starten av juni. Eier hadde oppdaget at det var blod i urinen til Jølle. Dette var det eneste symptomet han hadde på at noe ikke var som det skulle, eller så var han frisk og rask. 

Symptomet blod i urinen gjør at man mistenker at det er sykdom i urinveiene, og hvis pasienten er en ukastrert hannhund må man også tenke på at problemet kan ligge i prostata. 

Ultralyd og urinprøve

Det ble bestemt at Jølles blære, urinrør og prostata skulle undersøkes med ultralyd. I tillegg ble det tatt ut urinprøve, som ble analysert for betennelsesceller, blod, krystaller og bakterier. I Jølles tilfelle så prostataen hans helt normal ut i størrelse og fasong, så den ble utelukket som årsak til problemet. Årsaken ble funnet i blæra, der det lå to strukturer som liknet på urinstein. Det ble tatt røntgenbilder, og disse bekreftet at Jølle hadde to urinsteiner som lå og gnura i blæra hans. Den største målte 0,5 cm i størrelse. 

Hvordan oppstår urinsteiner?

Urinstein oppstår når det felles ut krystaller i urinen i blæra, og disse krystallene kan da klumpe seg sammen og danne en stein. Det er ulike krystaller som kan felles ut, som gir opphav til steiner av forskjellig type sammensetning. Steinene kan føre til ubehag for hunden ved at de gnisser mot blæreveggen og gir irritasjon og sår i blæra. En alvorlig komplikasjon til urinstein er at steinene kan kile seg fast i urinrøret og føre til full blokkering. Hunden får da ikke til å tisse, og dette er en akuttsak. 

Symptomer på urinsteiner

Jølle hadde blod i urinen som eneste symptom, men andre typiske symptomer på urinstein er vanskeligheter med å tisse, smerte ved urinering, hyppig urinering, unormalt mye slikking på kjønnsorganer, og hundene kan bli nedstemte og slappe. 

Det er ikke en enkeltårsak som forårsaker urinstein hos hund, men det er satt sammen av flere faktorer. Mineralinnholdet og pH i urinen er en viktig faktor, som igjen styres av fôret hunden får. Fôring er derfor en viktig komponent i utviklingen av urinstein. Andre faktorer er alder, kjønn, bakterieinfeksjoner i blæra, rase og at hunden drikker for lite. Hvis hunden drikker for lite blir urinen veldig konsentrert, som øker risikoen for utfelling av krystaller. 

Som behandling ble Jølle satt på urinfôr og smertestillende/ betennelsesdempende. Urinfôret har riktig mineralsammensetning og sørger for at pH-en i urinen blir optimal, og forhåpentligvis vil fôret sørge for at steinene løser seg opp. Betennelsesdempende vil roe ned den irriterte blæreveggen, og smertestillende vil gjøre at Jølle føler seg bedre. Jølle kommer tilbake til kontroll, og vi krysser fingrene for at steinene har krympet til da!

Les mer om urinsteiner her.

Har du noen spørsmål rundt urinsteiner eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt.


  • ellie, valp

    Valp som har spist tegnestift

    En ettermiddag fikk vi telefon fra bekymrede eiere. Hunden deres, Ellie, hadde spist en tegnestift. Siden Ellie er en liten valp på tre kilo så var det en stor mulighet for at tegnestiften ville sette seg fast i tarmen. Fremmedlegemer som setter seg fast i tarmen er livstruende og må opereres ut. Klinikken var egentlig … Les mer

  • Anestesi, katt

    Anestesi – trygg og smertefri behandling

    Vi har daglig flere narkoser her hos oss. Narkose er en form for anestesi og gis til pasienter som skal opereres, trekke tenner eller undersøkes på ulike måter.  Høy kompetanse innen anestesi skaper trygget for pasientene Vi har både klinikkassistenter, dyrepleiere og veterinærer med videreutdannelse innen anestesi og overvåkning av pasienter, og vi etterutdanner oss … Les mer

  • tispe med livmorbetennelse, hund sitter ved vindu

    Når hunden får livmorbetennelse (pyometra)

    Livmorbetennelse rammer som regel eldre tisper og forårsakes av hormonforandringer og bakterier. En slik betennelse oppstår gjerne i tiden etter løpetid. I løpet av løpetiden er livmorhalsen åpen, og dette åpner for inntrenging av bakterier i livmoren. Hormonelle endringer i løpetidssyklusen kan øke risikoen for infeksjon i livmoren. Når løpetiden avsluttes og livmorhalsen lukkes, kan … Les mer