Kundehistorie: Hund med urinsteiner

Jølle er en livlig pinscher som kom inn til oss i starten av juni. Eier hadde oppdaget at det var blod i urinen til Jølle. Dette var det eneste symptomet han hadde på at noe ikke var som det skulle, eller så var han frisk og rask. 

Symptomet blod i urinen gjør at man mistenker at det er sykdom i urinveiene, og hvis pasienten er en ukastrert hannhund må man også tenke på at problemet kan ligge i prostata. 

Ultralyd og urinprøve

Det ble bestemt at Jølles blære, urinrør og prostata skulle undersøkes med ultralyd. I tillegg ble det tatt ut urinprøve, som ble analysert for betennelsesceller, blod, krystaller og bakterier. I Jølles tilfelle så prostataen hans helt normal ut i størrelse og fasong, så den ble utelukket som årsak til problemet. Årsaken ble funnet i blæra, der det lå to strukturer som liknet på urinstein. Det ble tatt røntgenbilder, og disse bekreftet at Jølle hadde to urinsteiner som lå og gnura i blæra hans. Den største målte 0,5 cm i størrelse. 

Hvordan oppstår urinsteiner?

Urinstein oppstår når det felles ut krystaller i urinen i blæra, og disse krystallene kan da klumpe seg sammen og danne en stein. Det er ulike krystaller som kan felles ut, som gir opphav til steiner av forskjellig type sammensetning. Steinene kan føre til ubehag for hunden ved at de gnisser mot blæreveggen og gir irritasjon og sår i blæra. En alvorlig komplikasjon til urinstein er at steinene kan kile seg fast i urinrøret og føre til full blokkering. Hunden får da ikke til å tisse, og dette er en akuttsak. 

Symptomer på urinsteiner

Jølle hadde blod i urinen som eneste symptom, men andre typiske symptomer på urinstein er vanskeligheter med å tisse, smerte ved urinering, hyppig urinering, unormalt mye slikking på kjønnsorganer, og hundene kan bli nedstemte og slappe. 

Det er ikke en enkeltårsak som forårsaker urinstein hos hund, men det er satt sammen av flere faktorer. Mineralinnholdet og pH i urinen er en viktig faktor, som igjen styres av fôret hunden får. Fôring er derfor en viktig komponent i utviklingen av urinstein. Andre faktorer er alder, kjønn, bakterieinfeksjoner i blæra, rase og at hunden drikker for lite. Hvis hunden drikker for lite blir urinen veldig konsentrert, som øker risikoen for utfelling av krystaller. 

Som behandling ble Jølle satt på urinfôr og smertestillende/ betennelsesdempende. Urinfôret har riktig mineralsammensetning og sørger for at pH-en i urinen blir optimal, og forhåpentligvis vil fôret sørge for at steinene løser seg opp. Betennelsesdempende vil roe ned den irriterte blæreveggen, og smertestillende vil gjøre at Jølle føler seg bedre. Jølle kommer tilbake til kontroll, og vi krysser fingrene for at steinene har krympet til da!

Les mer om urinsteiner her.

Har du noen spørsmål rundt urinsteiner eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt.


  • hund med Livmorbetennelse

    Livmorbetennelse hos hund

    Indi er en søt liten blandingshund på 10 år som kom inn til oss i midten av september. Da hadde hun vært slapp i et par dager, ingen matlyst eller drikkelyst. De siste månedene har hun også hatt hyppigere og mer uregelmessige løpetider. Vi tok blodprøver og røntgen Blodprøvene viste et høyt infeksjonsbilde, så vi … Les mer

  • hund med patellaluksasjon

    Medial patellaluksasjon: Hund med smerter i kneskål

    Koda kom inn til oss her på Lillehammer Dyreklinikk for en tid siden. Han hadde da smerter i bakbeina da han gikk og hinket ofte på tre bein.  Diagnose, medial patellaluksasjon Koda ble undersøkt og det ble konstatert at Koda hadde diagnosen medial patellaluksasjon. Dette betyr at Kodas kneskål hopper ut av ledd og blir … Les mer

  • hund

    Smertefull tannkjøttbetennelse

    Aurora var inne til oss på Lillehammer Dyreklinikk og hun måtte trekke tenner. Hunden var inne til tannrens for noen uker siden og fikk fjernet tannstein og tatt tannrøntgen. Dessverre hadde hun tannkjøttbetennelse og løse tenner. Aurora lå i narkose under rensen og hadde likevel vondt i tennene som var skadet. Tannrøntgen viste flere tenner … Les mer