fbpx

Farlig julemat for hunder og katter

Høytiden nærmer seg og vi vet at det kommer mange fristelser på bordene som våre firbente venner veldig gjerne ønsker å få tak i. Det er kanskje ikke så rart at vi får en del henvendelser hver eneste jul om hunder som har spist noe de ikke burde. I mange sammenhenger får dyret mageproblemer, men i enkelte tilfeller kan hunden/katten ende opp hos veterinær med behov for akutt behandling. Mye av det vi mennesker koser oss med i jula er nemlig giftig for hunder og katter.

Fet julemat kan gi betennelse

Vi mennesker elsker pinnekjøtt, ribbe og pølser, dette er matretter veldig mange av Norges befolkning har på bordene i løpet av jula. Dette smaker himmelsk og lukten gir både dyr og mennesker vann i munn. Når det er nevnt så er dette matretter som inneholder mye fett og salt. Salt kjøtt er absolutt ikke noe katter og hunder bør spise, dette kan gi store mageproblemer. Matretter med mye fett kan gi akutt betennelse i bukspyttkjertelen som fører til oppkast og magesmerter hos kjæledyret ditt.

Bein fra ribbe, fjørkre og andre retter bør ikke serveres til hunder. Vi opplever at det kommer inn dyr til oss som har satt bein fast i spiserøret eller i magen. Dette er ofte alvorlig og kan for bli livstruende.

Løk og hvitløk et to eksempler på grønnsaker som dyr ikke bør få i seg. Om hunden eller katten din spiser dette vil det mest sannsynlig resultere i forgiftning. Katter er mer utsatt enn hunder, da de er veldig sensitive for løk og hvitløk. Som rekel vil du se symptomer som at dyret er slapp, kaster opp, har diaré, sikler og peser mer enn normalt. Symptomene kan oppstå 1-5 dager etter at dyret har fått i seg lø eller hvitløk. Når dyret blir løkforgiftet kan dette ødelegge blodcellene, i de mest alvorlige tilfellene må dyret få blodoverføring.

Farlige fristelser

De fleste av oss har til tider en skål med noe godt stående på et bord eller en benk. Så det er ikke alltid så lett å følge med om hunden eller katten har vært på tokt og tatt en bit. Om kjæledyret ditt har fått i seg sjokolade, nøtter, druer eller rosiner så kan dette få alvorlige konsekvenser, dette er nemlig helsefarlig for dyret ditt.

Sjokolade kan forårsake oppkast, uro eller hyperaktivitet hos hunder, i alvorlige tilfeller vil dyret få kramper, hjerterytmeforstyrrelser og kan havne i koma. Dette fordi sjokolade inneholder kakao (som inneholder stoffet teobromin) og dette er direkte giftig for hunder. Mørk sjokolade inneholder mer teobromin enn lys sjokolade.

Når det gjelder druer og rosiner kan dette gi akutt nyresvikt hos hunder. Har hunden din fått i seg enten druer og rosiner bør du kontakte oss snarest. Oppkast, diarè og slapphet er vanlige symptomer som kan oppstå.

Du bør alltid kontakte veterinæren om dyret ditt har fått i seg matvarer som kan være giftige.

Unngå også disse matvarene

Gjærdeig er noe dyr ikke bør spise. Deigen kan nemlig svelle i magesekken og dette vil øke risikoen for at magen vrir seg rundt sin egen akse.

Xylitol er farlig for hunder, dette er et kunstig søtningsstoffet som du finner i f.eks tyggis, pastiller, tannkrem og sukkerfri godteri. Det finnes også naturlig i plommer, jordbær, bringebær og grønnsaker. Grunnen til at hunder ikke skal få i seg Xylitol er fordi dette vil skille ut insulin og blodsukkeret vil falle så lavt at det blir kritisk.

Hunder og katter bør spise den maten de vanligvis får, om du har noen spørsmål eller ønsker å bestille time? Ta kontakt med oss.

Følg oss gjerne i sosiale medier og meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta nyheter, relevant informasjon og unike tilbud.


 • lilli, hund

  Hund med tannproblemer

  Hunden Lilli var til årlig tannsjekk her hos oss på Lillehammer Dyreklinikk. Lilli har veldig god tannhelse. Og så er det slik at fire av fem hunder har problemer med tannhelsen. Lilli hadde også både tannstein og tannkjøttbetennelse. Når det foreligger tannkjøttbetennelse så vil det samtidig alltid være en betennelse i tannbeinet. En mild tannbeinbetennelse … Les mer

 • katt, gaia

  Katt med urinveisinfeksjon og begynnende nyreskade

  Gaias eier ringte oss en lørdag og var bekymret for katten sin. Hun virket så rar, var ikke seg selv og ville ikke leke.  Prøvene bekreftet urinveisinfeksjon og nyreskade Symptomene virket vage og likevel litt urovekkende. Det kunne jo bare være en dårlig dag eller så var det noe mer. Vi på Lillehammer Dyreklinikk tok … Les mer

 • KATTEKVELD

  Gratis kattekveld 18. januar

  Sted: Lillehammer Dyreklinikk, du finner oss i Fåberggata 157.Tidspunkt: 17.00-20.00Pris: GRATIS!Bindende påmelding! Ettersom dette er et populært tilbud og vi har begrenset med plasser (kun 12 ledige plasser) er det bindende påmelding. Nyttig informasjon og gode tilbud Meld deg på en spennende og nyttig kundekveld hvor kattens dyrevelferd og helse står i fokus. Vår flinke … Les mer