Musegift kan forgifte katt og hund

Musegiften alfakloralose kan forgifte katter og hunder. Om dyret ditt har blitt forgiftet med alfakloralose vil dette gi balansevansker og desorientering, i tillegg til det, får de en nedsatt kroppstemperatur og ved inntak av større doser kan dyret havne i «narkose/koma». Mistenker du at dyret ditt har blitt forgiftet bør du kontakte en veterinær fortløpende. Om dyret får behandling på et tidlig tidspunkt er prognosen god, uten behandling kan musegift resultere i at dyret dør.

Katter er mest utsatt for musegift

Katter er mer sensitive for musegiften alfakloralose enn det hunder er. Dette kan settes i sammenheng med at kattens evne til å skille ut stoffer over nyrene er lavere. Et annet viktig punkt er at katter i mye større grad jakter, fanger og spiser mus. I noen tilfeller kan musen som blir spist være forgiftet og giften sprer seg da videre til katten.

I løpet av kort tid etter av dyret er blitt forgiftet vil den bli ustø, begynne å skjelve, kroppstemperatur vil senkes og den kan havne i koma. At dyret sikler mye og har kramper er andre symptomer.

Ved forgiftning må dyret varmes opp og få væskebehandling, kommer dyret inn til oss på et tidlig stadium er prognosen god. Dessverre finnes det ingen direkte motgift.

Som regel vil dyret være friskmeldt etter et par til tre dagers restitusjon.

Musemidler med alfakloralose kan ikke lenger selges til privatpersoner

Tidligere var det vanlig at musegift som inneholder alfakloralose ble solgt over disk i butikker over hele Norge. Heldigvis har Miljødirektoratet har skjerpet regelverket for bruk av kjemiske musegifter til privat bruk. Noe som har resultert i forbud mot salg av musegift som inneholder alfakloralose til privatpersoner.

Bedrifter som jobber med å bekjempe skadedyr har fortsatt tillatelse til å bruke gift som inneholder alfakloralose. Men da skal giften være utplassert slik at der er utilgjengelig for mennesker og dyr.

Vi er her for deg

Har du behov for en veterinær? Bestill time i dag og vi vil hjelpe deg.

Følg oss gjerne i sosiale medier og meld deg på vårt nyhetsbrev for nyttig informasjon og unike tilbud.


  • Katt hos Lillehammer Dyreklinikk

    Katt

    Sterilisering og kastrering av katt Vi anbefaler at din hunnkatt steriliseres av flere grunner. Hunnkatter som bruker p-piller har større risiko for utvikling av svulster i jur og livmor. Disse er oftest ondartede. Hunnkatter har også en større risiko for å utvikle infeksjoner i livmor. Denne tilstanden er som regel livstruende og krever normalt operasjon. … Les mer

  • Helsesjekk av katt hos Lillehammer Dyreklinikk

    Vaksinering av katt

    Med vaksinering beskytter du katten din mot de mest alminnelige kattesykdommer og samtidig er du med på å forbedre sunnhetstilstanden blant katter generelt i Lillehammer og omegn. Katter som lever ute, er utsatt for smitte fra andre katter. Og de kan være utsatt for stort smittepress. Innekatter kan bli smittet gjennom mennesker, som har vært … Les mer

  • beskyttende krage til katt

    Kastrering og sterilisering av katt

    Hvorfor bør katten kastreres? Alle hannkatter som ikke skal brukes i avl bør kastreres. Hannkatter kan kastreres fra de er 4-5 måneder gamle. En kastrert katt vil farte mindre omkring og bli mer hjemmekjær. I tillegg kan problemer med urinmarkering og slåssing med andre katter reduseres. Kastrering er også et viktig tiltak for å holde … Les mer