Nydannelser – Kuler på hund

Hva gjøres når du finner en kul (Nydannelse) på hunden din? En kul eller en klump i huden eller andre steder på kroppen kan være så mye. Noen kan være svulster, skyldes betennelser, skader eller ulike sykdommer. 

Det er lurt å kjenne på hunden sin og gjøre seg kjent, både ved pelsstell og kos. Det gjør det lettere å kjenne endringer på for eksempel jur og hud. Kuler som ikke har vært der tidligere, som ikke har noen naturlig forklaring, eller som ikke blir borte i løpet av kort tid, bør undersøkes hos veterinær. 

kuler, Nydannelser, hund

Noter gjerne hvor kulen er (de kan være vanskelig å finne igjen), og legg gjerne merke til om den virker smertefull, plagsom eller om den endrer seg. 

Hos veterinær, vil vi starte med en klinisk undersøkelse først, før vi begynner på den konkrete kulen. Når det gjelder selve kulen vil veterinæren se på størrelse, konsistens, beliggenhet, utseende med mer. Det er nesten alltid aktuelt å ta en nåleprøve av kulen, for å undersøke cellene nærmere.

Innålsaspirat (Nåleprøve)

En slik nåleprøve («finnålsaspirat») kan enten undersøkes på dyreklinikken, eller sendes inn til et eksternt laboratorium. Det er ikke uvanlig at prøven ikke er konklusiv eller diagnostisk, da må vi kanskje i gang med en større vevsprøve (biopsi) i stedet. En nåleprøve er enkel å ta, og krever stort sett ingen bedøvelse. 

Om det skulle vise seg at kulen skulle være ondartet kan vi gå videre med andre undersøkelser og legge en plan for behandling. Videre undersøkelser kan være blodprøver, røntgen, CT, undersøkelse av lumfeknuter etc.

Behandling av nydannelser/kuler

En kul kan være så mangt, så det finnes ikke en standard behandling for alle typer. Derfor er det viktig at undersøkelse og behandling, for eksempel operasjon, blir tilpasset hver enkelt pasient. 


  • kuler, Nydannelser, hund

    Nydannelser – Kuler på hund

    Hva gjøres når du finner en kul (Nydannelse) på hunden din? En kul eller en klump i huden eller andre steder på kroppen kan være så mye. Noen kan være svulster, skyldes betennelser, skader eller ulike sykdommer.  Det er lurt å kjenne på hunden sin og gjøre seg kjent, både ved pelsstell og kos. Det … Les mer

  • hund, pels, hund som røyter

    Slik håndterer du røyting hos hund og katt

    Røyting er en naturlig prosess for hunder og katter, men det kan bli en utfordring for eiere når pelsen fyller hjemmet. Noen raser røyter mer enn andre, og årstidene spiller også en rolle. Her får du gode tips til hvordan du kan håndtere røytingen på best mulig måte! Hvorfor røyter kjæledyr? Røyting skjer når gamle … Les mer

  • hund, vår, ligger på gress og blomster

    Vårens farer for kjæledyr – Slik beskytter du hunden og katten din

    Når våren endelig melder sin ankomst på Lillehammer, blir både mennesker og dyr mer aktive utendørs. Solfylte dager og spirende natur er fantastisk, men våren bringer også med seg noen utfordringer for kjæledyrene våre. Her er noen viktige ting å være oppmerksom på, slik at du kan beskytte hunden eller katten din mot sesongens farer. … Les mer