Våteksem hos hund

Våteksem eller Hot Spot som det også kalles er mest vanlig på sommerhalvåret i Norge. Dette er en overfladisk hudinfeksjon som kan oppstå hos alle hunder, men raser med lang eller tett pels er mest utsatt.

Våteksem kan både oppstå og vokse raskt i løpet av kort tid. Ofte vil pelsen være fuktig og området vil være klissete. Huden vil også kunne bli rød og betent. Dette kan være veldig smertefullt for hunden og problemet kan utvikle seg til andre infeksjoner. Det er viktig at våteksem blir behandlet på et tidlig tidspunkt, hvis ikke kan det resultere i et langt sykdomsforløp.

Hvordan oppstår våteksem?

Som nevnt er våteksem mest vanlig når været er varmt og fuktig. Problemet oppstår når hunden enten klør, slikker eller napper seg på et område. Huden kan da bli irritert og komme i ubalanse, som gjør at problemet oppstår. Våteksem er en selvpåført skade på grunn av ektoparasitter, allergiske sykdommer, sykdommer i analsekkene, ørebetennelse, og sår/ skader i huden.

I sommerhalvåret vil bakterier enklere kunne vokse, samtidig som badevann og pollen i lufta kan irritere hunder som har sensitiv hud. Ulike allergier kan resultere i klør, som igjen kan resultere i våteksem.

Behandling av våteksem

Ved behandling må pelsen klippes vekk, rense området godt (bruk en klorheksidinløsning) og så må hunden bruke halskrage eller en sokk for å unngå ytterligere problemer i fremtiden. Du kan i tillegg bruke en krem/gel som demper kløen.

Du bør kontakte en veterinær om eksemen gir store smerter og/eller om det er vanskelig å behandle selv. Er det snakk om et stort område eller om infeksjonen spres bør du også oppsøke en veterinær. Om du har behandlet våteksemen uten at det blir bedre bør du også ta kontakt med en dyrlege som kan undersøke hunden nærmere.

Har du spørsmål rundt våteksem eller ønske du å bestille time hos enten Lillehammer Dyreklinikk eller Gausdal Dyreklinikk? Ta kontakt med oss.