Våteksem hos hund

Våteksem eller Hot Spot som det også kalles er mest vanlig på sommerhalvåret i Norge. Dette er en overfladisk hudinfeksjon som kan oppstå hos alle hunder, men raser med lang eller tett pels er mest utsatt.

Våteksem kan både oppstå og vokse raskt i løpet av kort tid. Ofte vil pelsen være fuktig og området vil være klissete. Huden vil også kunne bli rød og betent. Dette kan være veldig smertefullt for hunden og problemet kan utvikle seg til andre infeksjoner. Det er viktig at våteksem blir behandlet på et tidlig tidspunkt, hvis ikke kan det resultere i et langt sykdomsforløp.

Hvordan oppstår våteksem?

Som nevnt er våteksem mest vanlig når været er varmt og fuktig. Problemet oppstår når hunden enten klør, slikker eller napper seg på et område. Huden kan da bli irritert og komme i ubalanse, som gjør at problemet oppstår. Våteksem er en selvpåført skade på grunn av ektoparasitter, allergiske sykdommer, sykdommer i analsekkene, ørebetennelse, og sår/ skader i huden.

I sommerhalvåret vil bakterier enklere kunne vokse, samtidig som badevann og pollen i lufta kan irritere hunder som har sensitiv hud. Ulike allergier kan resultere i klør, som igjen kan resultere i våteksem.

Behandling av våteksem

Ved behandling må pelsen klippes vekk, rense området godt (bruk en klorheksidinløsning) og så må hunden bruke halskrage eller en sokk for å unngå ytterligere problemer i fremtiden. Du kan i tillegg bruke en krem/gel som demper kløen.

Du bør kontakte en veterinær om eksemen gir store smerter og/eller om det er vanskelig å behandle selv. Er det snakk om et stort område eller om infeksjonen spres bør du også oppsøke en veterinær. Om du har behandlet våteksemen uten at det blir bedre bør du også ta kontakt med en dyrlege som kan undersøke hunden nærmere.

Har du spørsmål rundt våteksem eller ønske du å bestille time hos enten Lillehammer Dyreklinikk eller Gausdal Dyreklinikk? Ta kontakt med oss.


  • ellie, valp

    Valp som har spist tegnestift

    En ettermiddag fikk vi telefon fra bekymrede eiere. Hunden deres, Ellie, hadde spist en tegnestift. Siden Ellie er en liten valp på tre kilo så var det en stor mulighet for at tegnestiften ville sette seg fast i tarmen. Fremmedlegemer som setter seg fast i tarmen er livstruende og må opereres ut. Klinikken var egentlig … Les mer

  • Anestesi, katt

    Anestesi – trygg og smertefri behandling

    Vi har daglig flere narkoser her hos oss. Narkose er en form for anestesi og gis til pasienter som skal opereres, trekke tenner eller undersøkes på ulike måter.  Høy kompetanse innen anestesi skaper trygget for pasientene Vi har både klinikkassistenter, dyrepleiere og veterinærer med videreutdannelse innen anestesi og overvåkning av pasienter, og vi etterutdanner oss … Les mer

  • tispe med livmorbetennelse, hund sitter ved vindu

    Når hunden får livmorbetennelse (pyometra)

    Livmorbetennelse rammer som regel eldre tisper og forårsakes av hormonforandringer og bakterier. En slik betennelse oppstår gjerne i tiden etter løpetid. I løpet av løpetiden er livmorhalsen åpen, og dette åpner for inntrenging av bakterier i livmoren. Hormonelle endringer i løpetidssyklusen kan øke risikoen for infeksjon i livmoren. Når løpetiden avsluttes og livmorhalsen lukkes, kan … Les mer