Valp – tips & råd

Vurderer du, eller har nettopp skaffet deg en valp? Som fersk hundeeier er det mye nytt å forholde seg til når en ny gledesspreder blir en del av familien. Vi har samlet en del nyttig informasjon og tips for deg, så din nye hverdag blir litt lettere. Husk at det er bare å ta kontakt med oss om du har noen spørsmål.

Vaksinering av valp

Det er viktig å vaksinere valpen. I Norge blir de fleste hunder i dag vaksinert mot valpesyke, leverbetennelse, hundepest og kennelhoste. I de fleste tilfeller kommer valpen til deg når den er rundt 8 uker, da bør du forhøre deg om valpen allerede har fått sin første vaksine (noe som er helt vanlig). Enten valpen har fått vaksine eller ikke vår neste eller første vaksine skje ved uke 12, deretter får valpen en vaksine når den er 16 uker gammel.

Vaksisnen som settes på dyret beskytter mot de aller viktigste hundesykdommene, dette er sykdommer som:

  • Valpesyke – denne er svært smittsomt, gir alvorlig sykdom og høy dødelighet
  • Adenovirus – smittsom leverbetennelse og øvre luftveissykdom
  • Parvovirus – «hundepest»: dehydrering, blodig diaré og akutt død
  • Parainfluensa «kennelhoste»: luftveissykdom

Alle hunder som skal til utlandet må også få vaksine mot rabies.

Når hunden din fyller ett år må den innom en dyreklinikk for en ny runde med vaksiner, dette er noe du må gjøre hvert eneste år fremover. Samtidig som hunden din får vaksiner, så vil veterinær sjekke at alt står bra til med hunden. Det er viktig for å se at alt står bra til med din nye følgesvenn og for å kunne avdekke eventuelle problemer hunden har på et tidlig stadium.

Helsesjekken inneholder en fullstendig:

  • sjekk av øyne
  • sjekk av ører
  • sjekk av poter og klør
  • sjekk av kroppsvekt
  • sjekk av tannhelse
  • sjekk av hud og pels
  • sjekk av hjerte og lunger
  • nevrologisk undersøkelse
  • undersøkelse av bevegelsesapparatet

Vaksinering mot valpesyke, leverbetennelse og parvovirusinfeksjon gjøres hvert tredje år etter grunnvaksine. Kennelhoste og rabies vaksineres årlig.

Ormekur er viktig

En liten valp skal i løpet av sine første uker få flere ormekurer. Det er viktig at du hører med oppdretteren din hva hunden har fått av ormekurer. Vi anbefaler at hunden får kur når den er 2, 4 og 6 uker. Hunden skal i tillegg ha en ormekur når den er 16 uker gammel. Vi hjelper deg og hunden din med rett ormekur og dosering. Har du noen spørsmål om ormekur for valper er det bare å ta kontakt.

ID-merking er veldig smart

Vi anbefaler ID-merking av valpen din, dette er det flere grunner til. Blant annet som hjelp dersom hunden din forsvinner, for det er ikke uvanlig at en nyskjerrig valp stikker av. Ved hjelp av ID-merking kan vi også kontrollere at hunden faktisk er den hunden eier sier den er.

De fleste velger å ID-merke hunden sin når den er valp. Dersom du har en renraset hund er det vanligste å gjennomføre ID-merkingen sammen med den første vaksinen (ved 6-8 uker). Valpene blir da solgt med ID-merke. Skulle ikke hunden være ID-merket kan dette gjøres sammen med 12 ukers vaksinen.

Vi ID-merker hunden din med en mikrochip, dette er eneste gyldige ID-merket for hunder (som er ID-merket etter 2 juli 2011. Les mer om ID-merking av hund her.

Hundens tannhelse

Etter fire til seks måneder vil valpen din miste melketennene, nye permanente tenner vil erstatte disse. Skulle det ha seg slik at melketennene ikke har falt ut eller er du usikker på om de har falt ut bør du bestille en tannsjekk hos veterinæren (da dette er viktig med tanke på hvordan bittet til hunden din vil utvikle seg). Tannsjekken kan gjennomføres når hunden er seks måneder.

Plakk og teinstein er typiske problemer som kan oppstå hos hunder. Derfor bør du venne valpen din til tannpuss mens den er ung. Er du flink til å rense tennene vil dette ha mye å si for hundens fremtid. Det er dessverre slik at rundt 80% av alle hunder får tannproblemer i løpet av livet sitt.

Tannproblemer kan være vanskelig å oppdage da hunder er flinke til å skjule smerte. Derfor bør du uansett bestille en årlig tannsjekk for hunden din. Les mer om tannhelse her.

Hva kjennetegner en frisk og sunn valp?

  • Pelsen skal være skinnende
  • Øynene skal være klare/skinnende. Det skal ikke være sekret i øynene.
  • Ånden skal være god
  • Hvite og rene tenner. Tannkjøttet skal være rosa.
  • Ørene skal være rene og ikke lukte vondt
  • Hunden skal være sprudlende og full av energi.

Det kan være lurt å forsikre valpen din. Dette gir en trygghet til deg som hundeeier, skulle det oppstå en situasjon som vil bli kostbar er det kun egenandelen som blir den akutte, uforutsette økonomiske utgiften. Vi anbefaler at alle dyr forsikres, og så er det selvfølgelig opp til eier hva de velger. Les mer om forsikring av valp her.

Fra valp til voksen hund

Som regle blir hunden kjønnsmoden når den er rundt 7-9 måneder gammel. Har du en tispe vil denne få løpetid (dette skjer to ganger i året), mens hannhunden vil markere seg ved å løfte beinet når han skal tisse. Når hund er blitt 2 år er den blitt voksen, det skal nevnes at små hunderaser blir raskere voksen enn store.

Lek og morro

Det skal være gøy å ha en valp og som hundeeier er det viktig at hunden lærer nye ting og blir kjent med omgivelsene. Lek og morro er viktig, hunden skal oppleve mange gode opplevelser dette vil bidra til å forme hundens personlighet. I løpet av de første 4 månedene skal hundens nysgjerrighet få utfolde seg og den introduseres til alt som finnes. Dette er en periode hvor hunden din utvikler seg masse og tar innover seg mange inntrykk.

Når du har anskaffet deg en valp vil vi råde deg til å bli med på et valpekurs. Dette er nyttig for deg som eier og ikke mist for hunden din.

Selv om en valp har masse energi vil du oppdage at den sover veldig mye, faktisk rundt 16 timer hver eneste dag.

Du skal ikke trekke med valpen på lange gåturer, da vil vi heller anbefale at du legger inn flere korte turer. Du bør også la hunden slippe å gå i mye i trapper, trekke på ski, lange løpeturer, etc. det første året. Dette kan gi langsiktige skader da hundens skjelett ikke er ferdigutviklet.

Fôr

En liten valp skal ha i seg masse energi og de første ukene bør den spise 3-4 ganger i døgnet. Deretter 3 måltider, og når valpen er moden for det kan du trappe ned til 2 måltider. Husk at hunden alltid skal ha tilgang på en skål med vann.

Det første leveåret skal hunden spise det vi kaller valpefôr. Våre veterinærer kan gi deg veiledning og anbefalinger når det gjelder valg av valpefôr til din hund.

En dyreklinikk som tar vare på valpen din

Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time til valpen din? Ta kontakt med oss, vi hjelper deg.

Lillehammer Dyreklinikk
Tlf: 61 26 67 50
post@lillehammerdyreklinikk.no

Gausdal Dyreklinikk
Tlf: 950 61 180
post@gausdaldyreklinikk.no


  • Helseskontroll av hund hos Lillehammer Dyreklinikk

    ID-merking av hund

    Det er flere grunner til at vi anbefaler deg å ID-merke hunden din, blant annet som hjelp dersom hunden din forsvinner. Ved hjelp av ID-merking kan vi også kontrollere at hunden faktisk er den hunden eier sier den er. Er ID-merking av hund lovpålagt? Det er ikke påbudt å ID-merke hunden din i Norge så … Les mer

  • Kloklipp av hund

    Kloklipp på hund

    Trenger du hjelp til å klippe utføre kloklipp på hunden din? Vi på Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk har lang erfaring med kloklipp. Vi hjelper gjerne deg med kloklipp. Enten du trenger en grunnleggende opplæring, om du har en hund som er litt redd og nervøs for kloklipp, eller om du rett og slett ønsker profesjonell hjelp … Les mer

  • Flått hos hunder

    Lopper og flått hos hunder

    Når temperaturen stiger og våren melder sin ankomst vil også risikoen for flåttbitt øke betraktelig. Flåtten sitter nemlig i gress og krattskog, og det er stor sjanse for at den kommer i kontakt med hunden din. Disse små blodsugerne kan være bærere av sykdommer som borreliose og babesiose. Ta en flåttkontroll etter du har vært … Les mer