Kulde kan påvirke kjæledyr

Kulde kan påvirke dyr i ulike grad, noen kjæledyr tåler vinteren bedre enn andre. Som dyreeier er det viktig at du kjenner begrensingene til ditt dyr og at du kan oppdage symptomer på plager kulden kan skape.

Hunder kan få problemer når kulden setter inn

De aller fleste hunder trenger ekstra klær når det blir kaldt. Dette er det mange hundeeiere som ikke er klar over. Kuldeskader er vanlig blant hunder når det blir skikkelig kaldt. Dette kan være frostskader, nedkjøling og i verste fall kan det oppstå koldbrann. Ofte oppstår skadene rundt hundens ører og poter. Hannhunder er i tillegg utsatt for frostskader på pungen. Og tisper som er ammende kan få betennelse i jurene.

Om vinteren blir det ofte saltet for å holde is og holkeføre unna veier og gangfelt. Saltet vil bidra til at hundens labber og poter blir såre og sprekker. Dette må du sjekke jevnlig og det er smart å forebygge dette så godt som mulig. Om hunden får såre poter kan du bruke vanntette potesokker og potesalve.

På vinteren bør du ha en potesalve tilgjengelig, denne salven skal ikke inneholde vann. Vann fryser som kjent ved kulde og gjør at salven eventuelt kan skade potene. Spør din veterinær om råd rundt potesalver.

Her kan du lese mer om potestell.

Tips om hundehold på kalde årstider

  1. Kle hunden din på kalde dager. Små hunder tåler mye mindre kulde enn store hunder.
  2. Valper er ekstra utsatte for kulde. Ettersom pelsen til valper ikke er ferdigutviklet tåler disse kulden dårligere. Det samme gjelder eldre hunder, da disse ofte lavere stoffskifte som påvirker kroppens varmeproduksjonen.
  3. Pungen er et svært utsatt område. Pungen har ofte mye mindre hår og mer mer utsatt for kulde og slitasje mot underlaget/snø. «Pungvarmer» er et plagg som både beskytter og varmer området, å smøre pungen med vannfri vaselin er et godt tiltak.
  4. Ta vare på potene med potesokker og potesalve.
  5. Ta med et underlag til hunden når du skal på tur.

Katten er et ørkendyr

Katter er i utgangspunktet et ørkendyr og de er ikke skapt for kulde. Over lange perioder med kulde kan dette by på problemer. Når det er nevnt så skal katten så klart få lov til å være ute, men det er viktig at du som katteeier lat katten komme inn når den ønsker det.

Symptomer på nedkjøling

  • Skjelving
  • Apatisk oppførsel
  • Stive muskler

Symptomer på frostskader

  • Hvit og/eller hard hud
  • Blemmer
  • Sår
  • Tydelig skille mellom frisk og skadet hud

Opplever du symptomer på nedkjøling eller frostskader bør du kontakte dyrlegen. Les mer om katter og kulde her.

Kontakt oss om spørsmål om kulde

Har du noe spørsmål om hvordan kulden påvirker ditt dyr eller ønsker du å bestille time hos en veterinær? Kontakt oss så hjelper vi deg.


  • KATTEKVELD

    Gratis kattekveld 18. januar

    Sted: Lillehammer Dyreklinikk, du finner oss i Fåberggata 157.Tidspunkt: 17.00-20.00Pris: GRATIS!Bindende påmelding! Ettersom dette er et populært tilbud og vi har begrenset med plasser (kun 12 ledige plasser) er det bindende påmelding. Nyttig informasjon og gode tilbud Meld deg på en spennende og nyttig kundekveld hvor kattens dyrevelferd og helse står i fokus. Vår flinke … Les mer

  • valp, kattunge

    Tips til ferske kjæledyreiere

    Er du en av dem som nylig har skaffet deg en katt eller hund? Da kan det være greit å få noen tips fra våre veterinærer som er greit å ta med seg inn i den nye hverdagen.

  • hund som skal undersøkes med gastroskopi av veterinær

    Vi tilbyr gastroskopi på klinikken

    Vi jobber hele tiden med å heve kunnskapen til våre ansatte og utvide behandlingstilbudet vi har på klinikken. Dette for å kunne tilby et best mulig tilbud til deg som dyreeier. Nå tilbyr vi gastroskopi undersøkelser på Lillehammer Dyreklinikk. Dette gjør at vi enklere kan finne ut hva som er i veien med din firbente … Les mer