Ta vare på hundens poter

Som hundeeier er det viktig å ta vare på potene til hunden. Hardt underlag som asfalt og grus, veier som blir saltet på vinterstid og lite slitasje på klør gjør at potene har behov for pleie og stell. Hundens poter er nemlig tilpasset et liv i naturen hvor underlaget er mykere og slitasje på klør er større.

Salt som ligger på veier vil bidra til at hundens labber og poter blir såre og sprekker. Derfor bør du forebygge dette så godt som mulig, er hunden din uheldig er det vanntette potesokker og potesalve som kan hjelpe.

Sjekk potene jevnlig

Gjør det til en vane å sjekke hundens labber for sår, sprekker og nedslitte tredeputer. For hunder er flinke til å skjule smerte, så det er ikke alltid lett å se at hunden lider. Ved å ha en rutine på sjekk av poter kan man unngå at dette skjer.

Ser du at hunden reagerer på underlaget ved at den løfter beinene og/eller ikke ønsker å gå videre er dette et tegn på at smerter. På vinterstid når underlaget er kaldt eller veien saltet vil hunden ofte reagere om det f.eks er en sprekk i poten.

Potene bør får jevnlig stell, rengjør dem etter turer. Hold potene myke og friske ved å smøre på salve. Enkelte hunderaser bør få klippet hår mellom potene. Klipp klørne, de bør ikke bli for lange. Ønsker du hjelp og veiledning til kloklipp? Ta kontakt, vi tilbyr gratis kloklipp på klinikken. Du bør også gi hunden tilskudd av essensielle fettsyrer.

Potesalve

På vinteren bør du ha en potesalve tilgjengelig. Salven skal ikke inneholde vann, da kulde kan bidra til at salven fyser som igjen resulterer i skader på potene. Spør din veterinær om råd rundt potesalver.

Har hunden din såre labber?

Før du skal ut på tur med hunden smører du et godt lag med potesalve. Et tips er å smøre på dette ved utgangsdøra når du er ferdig påkledd og klar til å gå, så slipper du at hunden labber rundt i hjemmet og at salven griset til gulve.

Gå til innkjøp av gode potesokker som beskytter labbene mot underlaget. Om du skal på tur i et terreng med mye snø og skare vil fleecesokk eller kanvassokk være et lurt valg.

Når du kommer hjem fra turen bør du skylle labbene godt, bruk lunket vann og påse at labbene blir tørket skikkelig. Husk å tørk mellom tærne. Så smører du på et tynt lag med en pleiende potesalve. Unngå at hunden sleiker av salven, er dette et problem kan du distrahere oppmerksomheten vekk fra potene med et tyggebein e.l. Om dette ikke fungerer kan du sette på potesokker.

Det er viktig at du har en god rutine på potestell i perioden hunden har problemer med potene. Er du usikker på hvordan du gjør dette eller ser potene betente ut? Ta kontakt med veterinæren som vil du få god veiledning og så får vi undersøkt om hunden trenger ytterligere behandling.


  • valp, kattunge

    Tips til ferske kjæledyreiere

    Er du en av dem som nylig har skaffet deg en katt eller hund? Da kan det være greit å få noen tips fra våre veterinærer som er greit å ta med seg inn i den nye hverdagen.

  • hund som skal undersøkes med gastroskopi av veterinær

    Vi tilbyr gastroskopi på klinikken

    Vi jobber hele tiden med å heve kunnskapen til våre ansatte og utvide behandlingstilbudet vi har på klinikken. Dette for å kunne tilby et best mulig tilbud til deg som dyreeier. Nå tilbyr vi gastroskopi undersøkelser på Lillehammer Dyreklinikk. Dette gjør at vi enklere kan finne ut hva som er i veien med din firbente … Les mer

  • sommer, eng, sol, illustrasn til sommertips

    Sommertips fra veterinæren

    Her finner du 6 tips fra våre veterinærer som kan bidra til at sommerferien blir god både for deg og din firbeinte venn.