Loke var til vaksine på klinikken for en tid siden. Loke er en ung bokser. Vi utfører alltid en grundig helsekontroll hver gang vi vaksinerer. På Loke så fant vi tannstein og tannkjøttbetennelse. Vi fant også ut at de fremste jekslene nede ikke var kommet frem. Er det tannkjøttbetennelse så er det alltid tannbeinsbetennelse og da må tannsteinen fjernes. Dersom vi fjerner tannsteinen så fjerner vi også tannbeinsbetennelsen og dermed så minske vi risikoen for utvikling av tannråte.

Tannundersøkelse med røntgen
Loke ble satt opp til tanntime der vi fjerner tannstein og tar røntgen. Da vi tok tannrøntgen oppdaget vi store cyster der fremste jeksel nede skulle sitte. Vi så at de fremste jekslene var under tannkjøttet. Tenner som ikke som ikke kommer seg gjennom tannkjøttet lager ofte det som kalles odontogene cyster. Disse cystene vokser stort sett alltid og i Lokes tilfelle kunne de ha gjort slik at kjeven knakk.
Fjerne cyster
Det ble derfor satt opp til ny time for å fjerne tenner og cyste. Vi måtte trekke de to fremste jekslene ned på begge sider og fikk rensket ut cystene. Deretter la vi inn kunstig bein der cystene hadde vært. Nå skal Loke ikke tygge hardt på seks uker og vi følger han opp jevnlig i tiden fremover for å se at det dannes nytt bein i kjeven hans.
Bildene viser kjeven med tilhørende jeksler som har laget cysten, rød ring. Den minste jekselen har ikke kommet seg gjennom tannkjøttet og da lages det ofte cyster. Jekselen med to røtter har da blitt rammet når cysten vokste og måtte også trekkes. Bilder med grønn ring viser cystene etter trekk.




Jevnlig oppfølging er av tannhelsen viktig
Vi synes det er veldig kjekt å kunne få hjelpe Loke til en smertefri tilværelse og med en kjeve som ikke kan finne på å knekke. Vi innser også hvor viktig det er med tannhelseundersøkelser med røntgen selv på unge dyr. Hadde vi ikke tatt røntgen så hadde vi ikke funnet cystene og hadde i verste fall fått inn Loke med knekt kjeve. Loke ble behandlet av Gisle som nå begynner å nærme seg ferdig med masterutdannelsen sin i smådyrmedisin med tenner som spesialisering.


Har du spørsmål rundt helsen til dyret ditt? Eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt, vi hjelper deg gjerne.
Slik håndterer du røyting hos hund og katt
Røyting er en naturlig prosess for hunder og katter, men det kan bli en utfordring for eiere når pelsen fyller hjemmet. Noen raser røyter mer enn andre, og årstidene spiller også en rolle. Her får du gode tips til hvordan du kan håndtere røytingen på best mulig måte! Hvorfor røyter kjæledyr? Røyting skjer når gamle … Les mer
Vårens farer for kjæledyr – Slik beskytter du hunden og katten din
Når våren endelig melder sin ankomst på Lillehammer, blir både mennesker og dyr mer aktive utendørs. Solfylte dager og spirende natur er fantastisk, men våren bringer også med seg noen utfordringer for kjæledyrene våre. Her er noen viktige ting å være oppmerksom på, slik at du kan beskytte hunden eller katten din mot sesongens farer. … Les mer
Øyekatarr hos hund: Symptomer, årsaker og behandling
Øyekatarr, eller konjunktivitt, er en vanlig øyeinfeksjon hos en hund. Det kan forårsakes av en rekke faktorer, inkludert allergier, bakterier, virus og fremmedlegemer. Det er viktig å gjenkjenne symptomene og søke veterinærhjelp for å unngå komplikasjoner. Vanlige symptomer De tydeligste tegnene på øyekatarr er rødhet og irritasjon i øynene. Du vil kanskje legge merke til … Les mer