Katt med tannkjøttbetennelse

I dag var Storm inne for tannsteinsfjerning og tannrøntgen. Storm er en tre år gammel herlig katt. Han hadde tygget i lufta litt i det siste under lek. Da vi undersøkte Storm så hadde han middels til kraftig tannkjøttbetennelse rundt flere tenner. Noen tenner i underkjeven var kraftig angrepet. 

tannrøntgen, tannkjøttbetennelse

Behandling, narkose

Vi tok først blodprøver av Storm for å vite at han var trygg i narkosen. Alle verdiene var normale og Storm ble lagt i narkose. I narkosen ble han passet på av dyrepleier Silje. Storm må legges i narkose for at vi skal få gjort en god tannrens og for at han ikke skal dra vannet som vi bruker under tannrensen ned i lungene. Dette vannet er blandet med tannstein, blod og bakterier og vil gi en kjemisk lungebetennelse. En slik lungebetennelse vil i verste fall få store konsekvenser. Vi unngå dette med å legge inn en tube i luftrøret mens vi utfører tannrensen. 

tannkjøttbetennelse, blod, katt

Vi tok bort all tannstein. Det ble en del blødning etter rensen. På bildet ser man at det blør mye i tannkjøttet. Vi tok tannrøntgenbilder. Der så vi at kjevebenet var begynt å bli oppspist og at det har oppstått en furkasjon mellom tennene. Furkasjon betyr at kjevebeinet mellom tennene er oppspist. Når kjevebenet er oppspist så vil utbenet være blottet og dette er smertefullt. Dette kan skje til tross for at Storm bare er tre år. 

Nå kommer Storm til å få hjelp. Han får trukket ut de vonde tennene sine og får bli smertefri igjen. Og Storm han sier ikke fra at han har vondt i tennene sine. De aller fleste dyr viser ikke smerte fra tennene. De anser seg som byttedyr og det å vise smerter er et svakhetstegn. 

Vi synes det er veldig kjekt å kunne få hjelpe Storm, som ikke har smerter lenger. Og så blir vi så glade over at så mange eiere kommer til oss med dyrene sine, så vi får hjulpet dem. 

Av Veterinær Gisle Eritsvær.