Tips til ferske kjæledyreiere

Er du en av dem som nylig har skaffet deg en katt eller hund? Da kan det være fint å få noen tips fra våre veterinærer som er greit å ta med seg inn i den nye hverdagen.

Skap trygge omgivelser for din firbeinte venn

Små kattunger og valper trenger å bli trygge, derfor er det viktig å skape trygge omgivelser for ditt nye familiemedlem. Det kan ofte ta litt tid før dyret har funnet seg til rette, de trenger mye søvn og de bør få en fast plass de kan trekke seg tilbake og ligge uforstyrret.

Om nettene bør du sove med valpen den første perioden, i starten er alt nytt og skummelt og den trygge gode valpekassen er borte. Legg deg derfor til å sove ved siden av plassen til hunden. Har du mulighet til å ta fri eller ferie fra jobb den første perioden vil det lønne seg, jo mer tid du får med valpen i starten jo bedre er det.

Mat for mennesker er ikke mat for katter og hunder

Om du ikke har hatt dyr i hus tidligere kan det være lett å glemme å sette vekk sjokoladeskålen eller nøttene som du vanligvis har på bordet. Det finnes nemlig mye dyr ikke tåler som vi mennesker spiser. Sett deg derfor inn i hva dyret ditt ikke bør spise og hva slags kosthold som egner seg best for din nye bestevenn. Les mer om farlige fristelser her.

Oppfølging hos veterinær

At dyret ditt er sunn og frisk er ekstremt viktig. Derfor er det viktig at den får de vaksinene som trengs og at du følger opp med årlig helsesjekk. På en helsesjekk har veterinæren mulighet til å se at alt står bra til med dyret ditt. Skulle det være noe som ikke stemmer er prognosen mye bedre om vi kan behandle dette på et tidlig tidspunkt.

Både katter og hunder bør ID-merkes, dette er en sikkerhet for deg som eier i tilfelle dyret ditt rømmer. Det er ikke lovpålagt men noe vi anbefaler på det sterkeste. Om hunden din skal kunne registreres i NKK må den være ID-merket, det samme gjelder om hunden din skal reise utenlands (dette gjelder også for reiser til Sverige). Les mer om ID-merking av katt her. Les mer om ID-merking av hund her.

Forsikring av dyr

Du vet aldri hva fremtiden bringer og noen ganger oppstår det uventede utgifter man kanskje ikke hadde tatt høyde for. Det er uansett viktig at du har plan for hva du skal gjøre, dersom ditt kjæledyr blir sykt.

Mange ønsker den tryggheten som en forsikring gir. Da er det kun egenandelen som blir den akutte, uforutsette økonomiske utgiften. Det er viktig at du som dyreeier har tatt stilling til dette, og hvordan du skal løse en uforutsett utgift. Vi anbefaler at alle dyr forsikres, og så er det selvfølgelig opp til eier hva de velger. Les mer om forsikring av dyr her.

Andre tips for katteeiere

 • Velge riktig kattesand, det er faktisk stor forskjell mellom billig kattesand og kattesand av høy kvalitet. Om du kjøper en kattesand som ikke har den hensikten som den faktisk skal ha blir det bare ekstra arbeid for deg som eier og katten din vil ha det mindre behagelig.
 • Gå til innkjøp av et klorestativ! Dette er vel investerte penger og alternativet vil være ødelagte og stygge møbler som katten har gått løs på. Når katten er ung bør du trene den til å bruke klorestativet, slik at den får en rutine på hvor den skal bruke klørne sine.
 • Vannskål eller drikkefontene? Katter like faktisk vann som sirkulerer, derfor kan det være smart å kjøpe inn en drikkefontene til katten.
 • Du trenger ikke å bruke masse penger på dyre leker til katten. Finn ut hva som trigger den og hva den liker før du eventuelt går til innkjøp av katteleker. Men ikke bruk garn eller taustumper som leker for katten, dette er noe den potensielt kan spise/svelge og da kan igjen skape store problemer.
 • Finn frem støvsuger og vaskeklut… Ja, katter røyter og noen katter røyter faktisk ganske mye. Så du må belage deg på å rengjøre oftere enn det du kanskje har gjort tidligere. Det kan være lurt å kjøpe en møblebørste e.l. som hjelper deg i kampen mot hår. Du bør også gre katten med en striglehanske eller børste for å fjerne hår som ellers vil ende opp i godstolen.

Andre tips for hundeeiere

 • Når valpen kommer i hus bør du starte treningen med å få den stueren. Dette kan gå ganske raskt og skje i løpet av noen dager. Men for at det skal være tilfelle må du starte fortløpende og være konsekvent hele veien. Du bør ta med valpen ut etter at den har spist, drikke, sove og lekt. Og når du ser at den snuser rundt og sikler, når den prøver å gjemme seg eller når det er en stund siden forrige luftetur. Husk å motiver valpen med en godbit og kos når den gjør fra seg ute. Du skal ALDRI straffe valpen om den gjør fra seg inne, resultatet vil bare bli at den venter til du ikke er der før den bæsjer/tisser et sted inne.
 • Ta med deg hunden og la den bli kjent med det miljøet du skal bo og trives i. La den møte barn, voksne og andre dyr. Og husk å skap gode opplevelser for valpen.
 • Veldig mange hunder får dessverre problemer med tennene i løpet av livet. Derfor bør du som eier pusse tennene hver eneste dag. Etter at valpen har mistet melketennene kan du starte med tannpuss, lag en rutine på dette hver dag. Det kan være litt utfordringer i starten, men på sikt vil du få det til og hunden vil se på det som en ren rutine.
 • Husk å ta vare på klør og pels. Vi kan hjelpe deg med spørsmål rundt pelsstell og vi tilbyr kloklipp på klinikken.
 • Alle som skaffer seg en valp bør melde seg på valpekurs! Dette er nyttig både for eier og for valp, selv om du har hatt hund før bør du bli med på dette. Vi arrangerer GRATIS valpekvelder på klinikken dette er også noe du som eier bør få med deg. Dette er en gylden mulighet til å skape trygghet for valpen og du vil få masse nyttig informasjon om hundestell og det å ha en hund.

 • hund, knekt tann

  Hund med knekt tann

  For noen måneder siden så var Dina på besøk hos oss. Hun hadde vært uheldig og knekt en hjørnetann i underkjeven. Hjørnetenner er viktige for hunder og vi ønsket helst å bevare tanna. Hundens eiere ønsket også å prøve å beholde tanna.  Rotfylling av tanna Tanna var knekt inn i rotkanalen slik at den eneste … Les mer

 • ellie, valp

  Valp som har spist tegnestift

  En ettermiddag fikk vi telefon fra bekymrede eiere. Hunden deres, Ellie, hadde spist en tegnestift. Siden Ellie er en liten valp på tre kilo så var det en stor mulighet for at tegnestiften ville sette seg fast i tarmen. Fremmedlegemer som setter seg fast i tarmen er livstruende og må opereres ut. Klinikken var egentlig … Les mer

 • Anestesi, katt

  Anestesi – trygg og smertefri behandling

  Vi har daglig flere narkoser her hos oss. Narkose er en form for anestesi og gis til pasienter som skal opereres, trekke tenner eller undersøkes på ulike måter.  Høy kompetanse innen anestesi skaper trygget for pasientene Vi har både klinikkassistenter, dyrepleiere og veterinærer med videreutdannelse innen anestesi og overvåkning av pasienter, og vi etterutdanner oss … Les mer