Sommertips for deg med kanin og gnager

For å gi kaninen eller gnageren din en best mulig sommer har vi noen gode tips og råd til deg.

Enten du har kanin, marsvin, hamster, chinchilla eller et annet kjæledyr kan det være en god ide å ta med dyret ditt ut. Frisk luft og grønt gress inder potene er noe dyret ditt vil sette pris på. Det beste er om du har tilgang på en hage eller en bakgård hvor du kan lage en innhegning. Da kan du slippe dyret ditt løs uten å uroe deg for at dyret ditt stikker av. Men husk å dobbeltsjekk innhegning er sikker og at det ikke er en liten åpning dyret kan smette ut av. Du bør også påse at ikke katter, fugler eller rovdyr kan komme seg inn, en liten gnager blir fort et enkelt bytte. Husk at dyret ditt må ha god tilgang på friskt vann og mat.

Varme sommerdager

Når temperaturen stiger er det viktig at du skjermer kaninen/gnageren din. Hver eneste år opplever vi at dyr får heteslag. Temperaturen i et bur kan stige raskt og da er det kjæledyret ditt som vil lide, noe som kan resultere i heteslag. Derfor skal dyret ditt alltid ha tilgang på en skyggeplass og det er lurt å sette buret på et svalt og lunt sted. Unngå direkte sol på selve buret, husk at sola beveger seg.

Har du med dyret ditt ut kan bør du lage skyggeplasser, dette kan være en gapahuk, lite telt, hus eller noe annet som kan skjerme for sola.

Har du en plastboks på størrelse med en skoeske (eller større) kan du fylle denne med kjøleelementer. Kaninen din vil helt sikkert sette seg på denne i løpet av en varm sommerdag for å kjøle seg ned.

Heteslag kan inntreffe kanin og gnager

Som nevnt tidligere må du være obs på heteslag på sommeren. Dette er noe som ikke bare rammer katter og hunder, men også smådyr som kanin og gnagere. Typiske symptomer på at dyret har heteslag er rask og svak pust, lite energi/utmattelse, dyret vil ikke spise og at allmenntilstand generelt er nedsatt. Noen dyr vil også besvime.

Hva gjør du om mistenker at dyret ditt har fått heteslag? Det første du skal gjøre om du er å få dyret vekk fra varmen, finn et kjølig/svalt sted. For å få ned kroppstemperaturen kan du helle litt kjølig vann på dyret (vannet skal ikke være iskaldt, det er viktig). Pakk så dyret inn i et fuktig og kaldt håndkle e.l. Vær klar over at kaninens øre fungerer som som et termostat for dyret, derfor skal ikke ørene kjøles ned (kan forstyrre kaninens varmeregulering).

Om du mistenker at dyret ditt har fått heteslag bør du alltid kontakte en veterinær.

Varme krever mer veske

På sommeren bør du påse at kjæledyret ditt alltid har tilgang på friskt vann. Både dyr og mennesker har behov for mer vann når varmen stiger. Derfor bør du sjekke oftere at dyret har tilgang på vann og skift dette oftere enn vanlig på varme dager.

Dyr med mye pels

Om du har en kanin med masse tykk pels vil det være lurt av deg å klippe denne. Dette vil være en befrielse for din hårete venn på varme dager.

Sjekk avføring og bakpart hos kanin

Om sommeren bør du huske å sjekke kaninens rumpe hver dag, dette bidrar til utvikling av et mulig fluelarveangrep. Oppdager du fuktig avføring må du agere fortløpende, dyret bør ha et sunt høybasert kosthold. Om problemet blir vedvarende må du kontakte veterinær.

Kaninen sitt bosted skal heller ikke være fuktig og skittent. Pass på at dokassen blir tømt og at kaninen har et rent og tørt sted å bo.

Har du noen spørsmål? Kontakt oss så hjelper vi deg gjerne. Følg oss gjerne på Facebook.


  • To kaniner som skal kastreres

    Kastrering av kanin

    Hunnkaninene Liv og Tikken var inne hos for kastrering. Kastrering hos hunnkanin vil si at via ett buk inngrep går inn og fjerner livmor og eggstokker.  Kastrering av kanin er anbefalt:  da det forhindrer drektighet forebygger utvikling av kreft i forplantningsorganene fjerner hormonelt betinget atferd og gir en bedre forutsetning for at kaniner kan bo sammen. … Les mer

  • behandling av livmorbetennelse, marsvin

    Marsvin med livmorbetennelse

    Marsvinet Hufsa var på besøk hos oss på Lillehammer Dyreklinikk i midten av oktober i år. Hun var til time fordi hun hadde mistet pels en periode. Hufsa hadde hudpartier som var helt hårløse. De hårløse områdene var plassert symmetrisk på kroppen. Hufsa klødde mye på disse områdene og nappet seg i pelsen. Siden hårtapet … Les mer

  • kanin

    Sommertips for deg med kanin og gnager

    For å gi kaninen eller gnageren din en best mulig sommer har vi noen gode tips og råd til deg. Enten du har kanin, marsvin, hamster, chinchilla eller et annet kjæledyr kan det være en god ide å ta med dyret ditt ut. Frisk luft og grønt gress inder potene er noe dyret ditt vil … Les mer