Akutt behandling av hund

I forrige uke kom hunden Biffen inn på en akutt time på Lillehammer Dyreklinikk. Biffen, en Jack Russel hadde det ikke bra, han hadde problemer med å stå på beina, skalv og hadde skikkelig dårlig. Biffen ble innlagt for utredning. Det ble tatt blodprøver og røntgen. Blodprøvene var normale. Vi valgte å se på røntgenbildene før vi gjorde videre vurderinger. Røntgenbildene viste at Biffen var forstoppet samt hadde noen forkalkninger i ryggen. Biffen fikk klyster og ble sendt hjem på smertebehandling og avføringsmiddel. Biffen ble satt opp til kontroll dagen etter. 

Videre undersøkelser

På kontrollen var Biffen ikke bedre. Han var nå mer smertefull og utilpass. Vi gjorde en ny undersøkelse av Biffen og denne gangen fant vi smerter på høyre siden av nakken. Det var også vondt å lukke munnen og bøye hodet nedover. Det ble tatt nye blodprøver. Blodprøvene viste at en type av de hvite blodcellene hadde forhøyede nivåer. Vi ble litt bekymret for at Biffen hadde utviklet hjernehinnebetennelse siden det var øke i de hvite blodcellene og smerter når hodet ble bøyd nedover. Biffen er egentlig for gammel for å ha hjernehinnebetennelse. Samtidig så er diagnosen så alvorlig at vi ikke kan la pasienten gå uten å ha utelukket dette. Vi begynte med en nevrologisk undersøkelse som var helt normal. Siden Biffen hadde vondt i nakken så ble det tatt røntgenbilder av ryggraden i nakken. Vi oppdaget en større forkalkning mellom tredje og fjerde nakkevirvel på ryggens høyre side. Dette vises i den gule sirkelen på det første bildet. Vi var ganske sikre på at det var dette som årsaket Biffens problemer. Biffen ble derfor satt på smertebehandling. Dette hjalp litt, men ikke nok til at Biffen var smertefri. 

CT skanning av hund

Eierne til Biffen ønsket gjerne at vi fikk tatt CT av Biffen. Lillehammer Dyreklinikk er medeier i en CT som står på Hamar og Biffen fikk derfor raskt time til undersøkelse. CT står for Computed Tomography og gir oss et tredimensjonalt røntgenbilde. Siden vi var litt bekymret for hjernehinnebetennelse gjorde vi en hjernevæsketapping for å utelukke dette før det ble kjørt CT. Prøven viste at det ikke var hjernehinnebetennelse. 

På mindre enn 24 timer fikk vi svar på Biffens CT undersøkelse. Biffen hadde en mellomvirvelskive mellom to av ryggvirvlene i nakken som hadde fått en liten utglidning og presset på ryggmargen. De grønne pilene på andre og tredje bilde viser hvor utglidningen trykker på ryggmargen. Dette er veldig smertefullt, og Biffen får nå god smertelindring og oppfølging. Vi håper at vi om noen uker kan ta Biffen av smertelindring og at han da er tilbake i godt gammelt slag. Med på kjøpet følger nok fysioterapiøvelser som Biffen må gjøre daglig. Blodprøvene som hadde økning av hvite blodceller, var da ikke en infeksjon, men en respons på smerter og stress. 

Vi hadde aldri klart å stille denne diagnosen uten en CT-skanning av Biffen. Vi er riktig glade for at vi har en CT der vi kan få til rask time og at eierne til Biffen lot oss få lov til å utføre CT. 

Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt så hjelper vi deg. Hos oss får du time på dagen, det er fint å vite om du trenger en akutt time.


  • Helseskontroll av hund hos Lillehammer Dyreklinikk

    ID-merking av hund

    Det er flere grunner til at vi anbefaler deg å ID-merke hunden din, blant annet som hjelp dersom hunden din forsvinner. Ved hjelp av ID-merking kan vi også kontrollere at hunden faktisk er den hunden eier sier den er. Er ID-merking av hund lovpålagt? Det er ikke påbudt å ID-merke hunden din i Norge så … Les mer

  • Kloklipp av hund

    Kloklipp på hund

    Trenger du hjelp til å klippe utføre kloklipp på hunden din? Vi på Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk har lang erfaring med kloklipp. Vi hjelper gjerne deg med kloklipp. Enten du trenger en grunnleggende opplæring, om du har en hund som er litt redd og nervøs for kloklipp, eller om du rett og slett ønsker profesjonell hjelp … Les mer

  • Flått hos hunder

    Lopper og flått hos hunder

    Når temperaturen stiger og våren melder sin ankomst vil også risikoen for flåttbitt øke betraktelig. Flåtten sitter nemlig i gress og krattskog, og det er stor sjanse for at den kommer i kontakt med hunden din. Disse små blodsugerne kan være bærere av sykdommer som borreliose og babesiose. Ta en flåttkontroll etter du har vært … Les mer