Katten Knæsse måtte akutt til veterinær

Tidligere i sommer kom det inn en ung pus til oss her ved Lillehammer Dyreklinikk. Katten er en langhåret katt som er omplassert gjennom dyrebeskyttelsen. Vår egen veterinær Nora var primus motor for omplasseringen hos oss. Katten hadde hatt en litt trøblete oppvekst og havnet til slutt i et godt hjem.

Første gangen katten var inne hos oss hadde hun kastet opp og fått gradvis verre almenntilstand. Ved undersøkelse hadde katten smerter i magen og var ikke pigg. Vi tok røntgen av katten og konstaterte at det satt et fremmedlegeme fast i tarmen. Katten ble innlagt, behandlet med væske, smertelindring, og klyster. På kvelden var katten mye bedre og ble sendt hjem. Neste morgen var katten tilbake til kontroll. Eier kunne gledesstrålende fortelle at katten hadde bæsjet ut flere hårballer. Kontrollrøntgen viste nå en tarm uten fremmedlegemer og forstoppelse. Katten ble satt på skånekost og tilskuddsfor som motvirker hårballer.

Akutt forverring i løpet av natta

På tirsdag var katten tilbake, i verre tilstand enn tidligere, med akutt forverring i løpet av natta. Denne gangen var det enda mer smertefullt i magen. Nye røntgenbilder ble tatt. Nok en gang dukket det opp tegn på fremmedlegeme i tarmen. Var ikke alle hårballene kommet ut likevel, eller hadde katten fått slikket i seg mer pels slik at det var kommet til nye. Vi tok blodprøver av katten. Disse viste at katten ikke hadde det bra og at tarmen var veldig påkjent.

Tarminvaginasjon var problemet

Katten ble på ny lagt inn under observasjon med væskebehandling og  smertelindring gjennom formiddagen. Tilstanden forverret seg og blodprøvene ble dårligere. Det ble besluttet at vi måtte åpne buken og gjøre en vurdering om hva det var som satt i tarmen. Katten ble lagt i en narkose tilpasset kattens tilstand. Da vi åpnet buken fant vi området der vi trodde fremmedlegemet satt. Da vi undersøkte området viste det seg at det var en tarminvaginasjon og ikke en hårball. Tarminvaginasjon betyr at tarmen vrenger seg inn i seg selv. Blodtilførselen til dette området vil da bli borte og tarmen begynner å dø. Normalt så må da de delene av tarmen som er død fjernes for å redde livet til pasienten. Normalt så kan det fjernes ganske mye av tarmen, opptil 70%, uten at dette får konsekvenser for katten. Dette hadde også hendt med pasienten vår. Vi måtte fjerne 8 centimeter med tynntarm som hadde dødd. Tarmen ble deretter skjøtet sammen igjen. Bukhulen ble deretter skyllet siden det kan komme avføring ut i bukhulen. Til slutt ble såret i magen lukket og katten fikk våkne i ro og fred med god smertelindring.

Etter operasjonen

Den første dagen etter operasjonen hadde katten det ikke helt bra, spiste lite og ble behandlet med sterke smertestillende. Dag to etter inngrepet begynte katten å spise og oppsøke eierne sine. Etter dette gikk det bare fremover og katten er nå helt tilbake til normalen. Katten får nå mat som forebygger hårballer. Vi her på Lillehammer Dyreklinikk gleder oss stort over å ha fått lov til å hjelpe.

Akutt time på dagen

Ved behov for akutt veterinærhjelp får du time på dagen. Ring oss på telefon 61 26 67 50.


  • tispe med livmorbetennelse, hund sitter ved vindu

    Når hunden får livmorbetennelse (pyometra)

    Livmorbetennelse rammer som regel eldre tisper og forårsakes av hormonforandringer og bakterier. En slik betennelse oppstår gjerne i tiden etter løpetid. I løpet av løpetiden er livmorhalsen åpen, og dette åpner for inntrenging av bakterier i livmoren. Hormonelle endringer i løpetidssyklusen kan øke risikoen for infeksjon i livmoren. Når løpetiden avsluttes og livmorhalsen lukkes, kan … Les mer

  • tannrøntgen, tannkjøttbetennelse

    Katt med tannkjøttbetennelse

    I dag var Storm inne for tannsteinsfjerning og tannrøntgen. Storm er en tre år gammel herlig katt. Han hadde tygget i lufta litt i det siste under lek. Da vi undersøkte Storm så hadde han middels til kraftig tannkjøttbetennelse rundt flere tenner. Noen tenner i underkjeven var kraftig angrepet.  Behandling, narkose Vi tok først blodprøver … Les mer

  • lilli, hund

    Hund med tannproblemer

    Hunden Lilli var til årlig tannsjekk her hos oss på Lillehammer Dyreklinikk. Lilli har veldig god tannhelse. Og så er det slik at fire av fem hunder har problemer med tannhelsen. Lilli hadde også både tannstein og tannkjøttbetennelse. Når det foreligger tannkjøttbetennelse så vil det samtidig alltid være en betennelse i tannbeinet. En mild tannbeinbetennelse … Les mer