Bendelorm hos katt

Bendelorm er sammen med spolorm den vanligste innvollsormen vi ser hos katter. Selve bendelormen er hvit, lang og flat. Den har en krokformet munn og blir normalt sett rundt 20-30 cm. En katt kan bli smittet av bendelorm fra byttedyr som mus eller rå ferskvannsfisk, eventuelt fra lopper.

Fakta om bendelorm (Ttaenia taeniaeformis)

  • Den er hvit og blir vanligvis mellom 20-30 cm lang, men den kan bli hele 70 cm lang.
  • Den lever i tarmsystemet og fester seg med «sugekopper» og «kroker».
  • Det er svært sjelden mennesker blir smittet, men det kan skje av bendelormen dipylidium caninum.
  • Livssyklus består av disse stadiene: egg, larve (mellomstadiene) og deretter orm.
  • Ormen er leddet, og eneste hvert ledd har faktisk begge kjønnsorganer. Dvs. at en bendelorm kan parre og formere seg selv med et annet ledd.

Les også orm hos katt og spolorm hos katt.

Hvilke symptomer indikerer at katten har bendelorm?

Du som eier kan i mange tilfeller se små hvite «riskorn» i avføringen, dette er ormer. I enkelte tilfeller kan du også oppdage disse under halen og rundt anus til katten. Om katten klør seg rundt anus kan det indikere at noe ikke stemmer og du bør da ta med katten til en veterinær som kan ta en prøve av avføringen.

Bendelormen kan ta mye næring fra katten, derfor vil mange katter som er smittet gå ned i vekt. Pelsen kan også bli dårlig og virke ustelt.

Det er heller ikke uvanlig at katter får diarè og/eller kaster opp. Om katten kaster opp vil du muligens kunne se deler eller hele bendelormen.

Oversikt over symptomer som skyldes av bendelorm:

  • Katten kan få forstoppelse og oppblåst mage
  • Kløe i anus kan oppstå
  • Katten slikker seg bak
  • Du kan se små bendelormer rundt anus og i avføring
  • Katten vil kaste opp, brekke seg, hoste, nyse, samt diarè kan også oppstå
  • Dyret ditt vil gå ned i vekt
  • Energinivået kan også svekkes
  • Dårligere pelskvalitet, pelsen mister glansen sin og kan virke rufsete

Katter er veldig flinke til å skjule smerter så det kan være vanskelig å se at noe er galt. Noen katter vil få flere og sterkere symptomer enn andre. Mistenker du at katten din har bendelorm bør du kontakte dyrlegen som kan undersøke katten din.

Behandling av bendelorm

En ormekur må til for å fjerne bendelormen, om du har en utekatt og denne gjerne går på musejakt vil det være lurt å gi katten en ormekur flere ganger i året. For å kunne fastslå om katten din har innvollsorm må en avføringsprøve undersøkes.

Du bør ikke uroe deg for at bendelormen smitter til deg. Bendelormen dipylidium caninum kan smitte til mennesker, men det skjer i svært få tilfeller.

Ønsker du å bestille time til katten din eller har du noen spørsmål? Ta kontakt med oss.


  • ellie, valp

    Valp som har spist tegnestift

    En ettermiddag fikk vi telefon fra bekymrede eiere. Hunden deres, Ellie, hadde spist en tegnestift. Siden Ellie er en liten valp på tre kilo så var det en stor mulighet for at tegnestiften ville sette seg fast i tarmen. Fremmedlegemer som setter seg fast i tarmen er livstruende og må opereres ut. Klinikken var egentlig … Les mer

  • Anestesi, katt

    Anestesi – trygg og smertefri behandling

    Vi har daglig flere narkoser her hos oss. Narkose er en form for anestesi og gis til pasienter som skal opereres, trekke tenner eller undersøkes på ulike måter.  Høy kompetanse innen anestesi skaper trygget for pasientene Vi har både klinikkassistenter, dyrepleiere og veterinærer med videreutdannelse innen anestesi og overvåkning av pasienter, og vi etterutdanner oss … Les mer

  • tispe med livmorbetennelse, hund sitter ved vindu

    Når hunden får livmorbetennelse (pyometra)

    Livmorbetennelse rammer som regel eldre tisper og forårsakes av hormonforandringer og bakterier. En slik betennelse oppstår gjerne i tiden etter løpetid. I løpet av løpetiden er livmorhalsen åpen, og dette åpner for inntrenging av bakterier i livmoren. Hormonelle endringer i løpetidssyklusen kan øke risikoen for infeksjon i livmoren. Når løpetiden avsluttes og livmorhalsen lukkes, kan … Les mer