Kaniner hos veterinæren

Hvordan forberede kaninen til veterinærbesøk?

Har eier flere kaniner, ta alle med på klinikken. En venn vil gi trøst og støtte og samtidig bidra til å redusere stressnivået. Eier vil slippe problemer i etterkant når dyrene re-introduseres. Kaniner er vare på separasjon, endrede rutiner og nye lukter.

Kaniner og andre gnagere skal ikke faste før veterinærbesøk. Fasting kan gjøre anestesirisikoen høyere på grunn av nedsatt motilitet i tarm og hypoglykemi (lavt blodsukker). Unntaket er hvis kaninen skal inn til tannbehandling, da kan de faste max 30 minutter, for å unngå at det samler seg opp mat i munnen. 

Transporten til klinikken bør skje i et trygt og solid bur. Det kan være lurt å ha et varmt og isolerende underlag, høy, og gjerne et teppe over for beskyttelse. 

Undersøkelsen på klinikken

Når vi skal undersøke kaninen på klinikken bruker vi rolige og myke bevegelser. Vi bruker ofte et håndkle for å fiksere kaninen slik at veterinær får undersøkt dyret. Studier viser at kaniner som fikseres med håndkle er mindre stresset. Vi observerer holdning, positur, bevegelsesmønster og respirasjon. Vi lytter på hjerte og lunger, ser på slimhinnene og klemmer på magen for å kjenne etter størrelsen på magen, eller om den har noen smerter. Vi inspiserer undersiden av buken, under poter og sjekker at det ikke er tilsmussing av urin eller avføring. Vi ser inni munnen, for å se at det ikke er noen sår eller tannproblemer. Kaniner er byttedyr og skjuler tegn på sykdom og smerte. De kan være veldig stresset, forestill deg at du er en fisk omringet av haier. 

Bestill undersøkelse her.

Fòring og hold av kaninen

Kaniner er avhengig av næringsfattig og fiberrik mat. De har en rask fordøyelse, og trenger derfor fiberrik kost for å holde i gang den nødvendige bevegelsen i mage og tarm. De trenger høy for å kunne slipe ned tennene som fortsetter å vokse gjennom hele kaninens liv. Høyspising er også en viktig aktivitet for kaninene. 85-90% av kostholdet bør bestå av høy og gress. I tillegg kan man gi en mager og fiberrik pellets for å sikre kaninen mineral- og vitaminbehov. Det bør ikke gis mer enn 1 ss pellets per kg kroppsvekt i døgnet. De bør også få en porsjon grønn bladsalat daglig. 

Overvekt hos kanin er svært vanlig. Kaniner utnytter næringsstoffene i det de spiser veldig godt, og har dermed lett for å legge på seg. Overskuddsfett lagres først inni buken, deretter i armhulene, i underhuden og de får ekstra hud som henger under kjeven, de får en slags dobbelthake. Kaniner skal ikke ha noe fett på kroppen, de skal være strømlinjeformet. Mange kaniner får for mye pellets, det holder med et par spiseskjeer, og de kan klare seg uten. Ofte er for mye pellets noe av grunnen til overvekt.

Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time hos en veterinær? Ta kontakt med oss.