Katt og hund kan bli bilsyke

I sommer er det mange som skal ut å reise og om du skal ha med deg dyret ditt på tur kan det være greit å være klar over at både katter og hunder kan bli bilsyke. Her finner du noen gode råd som er verdt å ta med seg slik at bilturen blir en god opplevelse.

Hvorfor blir katter og hunder bilsyke?

Redsel er en stor faktor når det kommer til hvorfor dyr blir syke. Redselen kan bli så stor at dyret blir kvalm og dette resulterer i oppkast. Symptomer på bilsyke kan være urolighet, dyret slikker, mye pesing, svelger oftere og at dyret tisser/bæsjer inne i bilen. Det er fullt mulig å trene hunden til å føle seg trygg i bilen, men dette krever ofte en del tid.

Når det gjelder valper så vil det være smart å trene på bilkjøring, ikke legg ut på en lang tur med en hund som ikke har vært i bil tidligere. Start i det små, med korte turer og flere pauser. Hunden bør også vendes til å sitte i et reisebur.

En annen grunn til at dyret blir dårlig er rett og slett selve bilkjøringen. På samme måte som mennesker blir bilsyke kan dyr bli det. Heldigvis finnes det tabletter (for hunder) som kan hjelpe mot dette, dette bør tas en times tid før avreise.

Det er mest vanlig at valper blir bilsyke. Mange hunder vokser det av seg, mens andre vil slite med problemet i voksen alder.

I situasjoner hvor katter mister oversikten kan de utvikle både stress- og angstsymptomer. For å dempe disse kan du bruke feromoner som gjør katten roligere.

Råd & tips

  • I de nærmeste timene før du skal kjøre kan det være lurt å ikke gi mat til dyret. Gi heller vann som normalt.
  • Sett buret i bilens kjøreretning. Det er et velkjent fenomen at man blir syk av å sitte i feil kjøreretning.
  • Katter bør ikke gå løse i bilen, disse skal sitte i bur.
  • Ha en god temperatur i bilen. Du kan gjerne åpne vinduene for å få inn frisk luft, men unngå direkte trekk.
  • Pass på hunden mens dere er på biltur, merker du at hunden blir dårlig bør du stoppe å ta en pause.
  • I noen tilfeller kan det hjelpe å dekke til buret, da vil ikke dyret få med seg det som skjer på utsiden.

I de tilfellene hunden er svært preget av redsel og angst kan det være aktuelt med medisiner, dette må eventuelt gjøres i samråd med dyrlegen.


  • svensk-flagg

    Skal du reise til Sverige med hunden din i sommer?

    Da er det viktig å huske på at det er krav om behandling mot revens dvergbendelorm. Dette er en parasitt vi ikke har i Norge, og som vi ønsker at skal fortsette å holde seg utenfor landets grenser. Bendelormen lever i tarmen til hunden, og hunden vil skille ut smittsomme egg i avføringen. Parasitten er … Les mer

  • bilsyk hund

    Katt og hund kan bli bilsyke

    Både katter og hunder kan bli bilsyke. Her finner du noen gode råd som er verdt å ta med seg slik at bilturen blir en god opplevelse

  • Hunder kan bli solbrent

    Selv om hunder har pels kan de også bli solbrent. Hunder med kort hår eller som har tynn/lite pels er mest utsatt. Det samme gjelder hunder nylig har blitt klipt, hunder med lys pels, samt hunder som har lys rosa hund.