Svært smittsomt og dødelige kattepest sprer seg i Norge

– Vaksiner katten din i dag om du ikke allerede har gjort det! Det sier veterinær og dagelig leder for Lillehammer Dyreklinikk, Gisle Eritsvær.

Den siste tiden er det blitt påvist parvovirus eller kattepest i Sør-Norge. Dette er et ekstremt smittsom og dødelig virus, om katten din ikke er beskyttet risikerer den å bli smittet.

Hjemløse katter er et stort problem, disse kattene får verken vaksiner eller oppfølging av eier. Dermed kan smitten bli spredd til andre områder i landet i løpet av tiden som kommer.

Den eneste gode behandlingen mot viruset er vaksinering

De fleste katter har behov for å være ute, dermed er det en reell fare for at katten din kommer i kontakt med en annen katt som er smittet. Om katten din ikke er vaksinert er dette noe vi på det sterkeste anbefaler.

Gisle Eritsvær, Veterinær og daglig leder ved Lillehammer Dyreklinikk
Veterinær og dagelig leder, Gisle Eritsvær.

Fakta om kattepest

Kattepest, også kjent som feline panleukopenia, er en alvorlig viral sykdom som påvirker katter. Det forårsakes av et virus i parvovirus-familien som er svært smittsomt og kan overleve utenfor kattenes kropp i opptil ett år.

Symptomer på kattepest:

 • Oppkast
 • Diaré
 • Feber
 • Slappheit
 • Tap av appetitt

I tillegg kan katter som er smittet med kattepest oppleve en reduksjon i antall hvite blodlegemer, som kan føre til en svekkelse av immunforsvaret og økt risiko for infeksjoner. Katten blir smittet gjennom direkte kontakt via nese og munn.

Viruset er ikke smittsomt for oss mennesker.

kattepest, vaksine, katt, veterinær, undersøkelse

Kattepest kan være dødelig, spesielt for kattunger eller eldre katter som allerede har svekket immunforsvar. Vaksinasjon bidrar til å beskytte katter mot å utvikle symptomer og redusere risikoen for dødelige komplikasjoner.

Har du noen spørsmål rundt kattepest? Ta kontakt med oss, vi hjelper deg. Om katten din ikke er vaksinert enda, bestill time i dag!


 • hund, knekt tann

  Hund med knekt tann

  For noen måneder siden så var Dina på besøk hos oss. Hun hadde vært uheldig og knekt en hjørnetann i underkjeven. Hjørnetenner er viktige for hunder og vi ønsket helst å bevare tanna. Hundens eiere ønsket også å prøve å beholde tanna.  Rotfylling av tanna Tanna var knekt inn i rotkanalen slik at den eneste … Les mer

 • ellie, valp

  Valp som har spist tegnestift

  En ettermiddag fikk vi telefon fra bekymrede eiere. Hunden deres, Ellie, hadde spist en tegnestift. Siden Ellie er en liten valp på tre kilo så var det en stor mulighet for at tegnestiften ville sette seg fast i tarmen. Fremmedlegemer som setter seg fast i tarmen er livstruende og må opereres ut. Klinikken var egentlig … Les mer

 • Anestesi, katt

  Anestesi – trygg og smertefri behandling

  Vi har daglig flere narkoser her hos oss. Narkose er en form for anestesi og gis til pasienter som skal opereres, trekke tenner eller undersøkes på ulike måter.  Høy kompetanse innen anestesi skaper trygget for pasientene Vi har både klinikkassistenter, dyrepleiere og veterinærer med videreutdannelse innen anestesi og overvåkning av pasienter, og vi etterutdanner oss … Les mer