Svært smittsomt og dødelige kattepest sprer seg i Norge

– Vaksiner katten din i dag om du ikke allerede har gjort det! Det sier veterinær og dagelig leder for Lillehammer Dyreklinikk, Gisle Eritsvær.

Den siste tiden er det blitt påvist parvovirus eller kattepest i Sør-Norge. Dette er et ekstremt smittsom og dødelig virus, om katten din ikke er beskyttet risikerer den å bli smittet.

Hjemløse katter er et stort problem, disse kattene får verken vaksiner eller oppfølging av eier. Dermed kan smitten bli spredd til andre områder i landet i løpet av tiden som kommer.

Den eneste gode behandlingen mot viruset er vaksinering

De fleste katter har behov for å være ute, dermed er det en reell fare for at katten din kommer i kontakt med en annen katt som er smittet. Om katten din ikke er vaksinert er dette noe vi på det sterkeste anbefaler.

Gisle Eritsvær, Veterinær og daglig leder ved Lillehammer Dyreklinikk
Veterinær og dagelig leder, Gisle Eritsvær.

Fakta om kattepest

Kattepest, også kjent som feline panleukopenia, er en alvorlig viral sykdom som påvirker katter. Det forårsakes av et virus i parvovirus-familien som er svært smittsomt og kan overleve utenfor kattenes kropp i opptil ett år.

Symptomer på kattepest:

  • Oppkast
  • Diaré
  • Feber
  • Slappheit
  • Tap av appetitt

I tillegg kan katter som er smittet med kattepest oppleve en reduksjon i antall hvite blodlegemer, som kan føre til en svekkelse av immunforsvaret og økt risiko for infeksjoner. Katten blir smittet gjennom direkte kontakt via nese og munn.

Viruset er ikke smittsomt for oss mennesker.

kattepest, vaksine, katt, veterinær, undersøkelse

Kattepest kan være dødelig, spesielt for kattunger eller eldre katter som allerede har svekket immunforsvar. Vaksinasjon bidrar til å beskytte katter mot å utvikle symptomer og redusere risikoen for dødelige komplikasjoner.

Har du noen spørsmål rundt kattepest? Ta kontakt med oss, vi hjelper deg. Om katten din ikke er vaksinert enda, bestill time i dag!