Kronisk inflammatorisk tarmsykdom hos hund

Hunden Nutti kom på besøk til oss på Lillehammer Dyreklinikk i februar. Lite visste vi om at Nutti skulle få en lang reise med oss før hun hadde fått stilt en diagnose og blitt frisk igjen. Nutti har også en flott eier som lot oss få lov til å undersøke Nutti til vi fant riktig diagnose.

Nutti kom først inn for øyne som var røde og betente. Øynene ble behandlet for infeksjonen og ble likevel ikke bra. Vi gjorde da en grundigere undersøkelse og fant ut at det var en allergi som underliggende diagnose. Vi var også bekymret for at Nutti ikke hadde tårevæske som hadde god nok kvalitet. Dette klarte vi ikke å påvise. Øynene ble behandlet for allergi og alt virket tilsynelatende bra. Alle var fornøyde, og vi friskmeldte Nutti. 

Det gikk ikke så mange ukene før symptomene var tilbake. Nutti ble satt på ytterligere for allergi på øynene og symptomene bedret seg. Så da kunne Nutti gå sommeren i møte med friskt mot. 

Sommeren gikk og på sensommeren så var Nutti tilbake. Nutti ville ikke spise og syntes at livet var litt kjipt. Hunden hadde gått ned i vekt og hadde blodtilblandet diare. Dette hadde vart i noen uker. Vi undersøkte Nutti og fant ut at hun hadde vondt i magen. Blodprøvene viser at hun hadde litt blodmangel og lav på kortisol. Siden Nutti er en ung hund så begynte vi med å vurdere tarmparasitter som årsak til symptomene. Vi sendte inn parasittprøve som viste seg å ikke inneholde parasitter. Siden Nutti var lav på kortisol var da kontroll av binyrene neste steg på veien. Binyrer som har lav funksjon, kan være en livstruende tilstand. Denne tilstanden har ofte mange ulike symptomer. Diare og smerter er noen av disse. Vi gjorde grundigere undersøkelser av binyrene og fant ut at de hadde normal funksjon. 

Da var vi like langt og Nutti var ikke friskere. Vi utførte ultralyd av bukorganer uten å finne ut annet enn at de var friske. Urinprøver var også normale. Det ble prøvd med ulike typer fôr. Dette gjorde ingen forskjell. 

Betennelse i mage og tarm

Nutti ble da henvist til gastroskopi. Det ble funnet tegn på at Nutti hadde en betennelse i mage og tarm. Vi måtte vente noen dager på svarene på vevsprøvene. Svarene indikerte at det var en betennelse i Nuttis mage og tarm. Det var også indikert at det kunne være begynnende magesår. Nutti ble satt på behandling for magesår og for bakteriell tarmbetennelse. 

Inflammatory bowel disease / Kronisk inflammatorisk tarmsykdom hos hund

Behandlingen virket ikke som vi hadde forventet. Nutti gikk ned i vekt, hun hadde det ikke bra. Vi hadde likevel fått noe ut av denne behandlingen da vi da visste at Nutti hadde flere diagnoser enn magesår. Vi var nå temmelig sikre på at Nutti hadde diagnosen IBD (inflammatory bowel disease eller kronisk inflammatorisk tarmsykdom som det heter på norsk). IBD er en kronisk tilstand i tarmen der innerste laget av tarmen blir invadert av betennelsesceller. Bakenforliggende årsaker kan være parasitter, bakterier eller proteiner som lager en allergisk reaksjon. Dette fører til redusert tarmfunksjon. Resultatet blir diare, magesmerter og vektnedgang. 

Nutti ble satt på betennelsesdempende siden parasitter og bakterier allerede var utelukket. Neste gang vi møtte Nutti på Lillehammer Dyreklinikk så var det en helt annen hund. Humøret var bedre, matlysten på topp og vekta på vei opp. Og slik fortsatte det, nå har vi et luksusproblem, vi må holde igjen maten. Nutti må jo ikke bli for tung heller

Denne historien viser at noen ganger så tar ting litt lengre tid. Heldigvis så har Nutti en herlig eier som lot oss få utrede Nutti og finne riktig diagnose. 

Bilde viser vevsprøve der vi ser bakterier i tynntarm, duodenum, svarte piler
Bilde med 9 ruter er bilder fra magesekk, ventrikkel, tynntarm, duodenum, og tykktarm, colon.

Ønsker du å bestille time eller har du noen spørsmål rundt dyret ditt? Ta kontakt så hjelper vi deg.


  • tispe med livmorbetennelse, hund sitter ved vindu

    Når hunden får livmorbetennelse (pyometra)

    Livmorbetennelse rammer som regel eldre tisper og forårsakes av hormonforandringer og bakterier. En slik betennelse oppstår gjerne i tiden etter løpetid. I løpet av løpetiden er livmorhalsen åpen, og dette åpner for inntrenging av bakterier i livmoren. Hormonelle endringer i løpetidssyklusen kan øke risikoen for infeksjon i livmoren. Når løpetiden avsluttes og livmorhalsen lukkes, kan … Les mer

  • tannrøntgen, tannkjøttbetennelse

    Katt med tannkjøttbetennelse

    I dag var Storm inne for tannsteinsfjerning og tannrøntgen. Storm er en tre år gammel herlig katt. Han hadde tygget i lufta litt i det siste under lek. Da vi undersøkte Storm så hadde han middels til kraftig tannkjøttbetennelse rundt flere tenner. Noen tenner i underkjeven var kraftig angrepet.  Behandling, narkose Vi tok først blodprøver … Les mer

  • lilli, hund

    Hund med tannproblemer

    Hunden Lilli var til årlig tannsjekk her hos oss på Lillehammer Dyreklinikk. Lilli har veldig god tannhelse. Og så er det slik at fire av fem hunder har problemer med tannhelsen. Lilli hadde også både tannstein og tannkjøttbetennelse. Når det foreligger tannkjøttbetennelse så vil det samtidig alltid være en betennelse i tannbeinet. En mild tannbeinbetennelse … Les mer