Melketenner som ikke faller ut

Turbo var inne hos oss på Lillehammer Dyreklinikk denne uka. Han hadde flere melketenner som ikke hadde falt ut. Alle fire hjørnetennene hans satt igjen til tross for at Turbo var blitt et halvt år. 

Melketennene må trekkes

Da må melketennene trekkes for at Turbo skal slippe smerter og ubehag senere i livet. Om disse melketennene sitter igjen etter seks måneders alder så vil de kunne lage mange plager. De permanente tennene kan vokse ut i en vinkel som gjør at de treffer i gommen eller andre tenner. Melketennene kan lage skader på de permanente tennene. I verste fall så kan dette ende med at den permanente tannen blir varig skadet. Siden melketann og permanent tann ligger så tett vil det også kunne spre seg munnbakterier til begge røttene og lage tannråte. 

Turbo er en ung hund som ikke veier mer enn to kilo. Å legge Turbo i narkose for tanntrekk er utfordrende både fordi han er ung og fordi han ikke veier så mye. Her på Lillehammer Dyreklinikk så har vi et stort fokus på at pasientene våre skal være trygge og smertefrie både før, under og etter narkosen. Dyrepleier Silje sørget for at Turbo hadde det bra hele veien. Silje har mye etterutdanning innen anestesi. 

Veterinær Gisle trakk tennene. Det ble først tatt tannrøntgen før trekken. Dette slik at vi vet hvordan det ser ut og for å unngå noen overraskelser. Det kan være bøyde røtter eller røtter som er brukket. Så ble det lokalbedøvet slik at trekken er smertefri. Tennene ble trukket, de kom ut hele. Det ble tatt røntgenbilder etter trekken og dette bekreftet at alle røttene var ute. 

Turbo våknet opp veldig fint og kunne snart skrives ut og komme trygt tilbake til sine eiere. 

Gisle er nå snart ferdig med sin tilleggsutdannelse innen tannmedisin. Han mangler bare noen pasienter for å bli ferdig. Dette har vært en fire år lang utdannelse med sju kurs innen tannmedisin og anestesi. Gisle har også avlagt nødvendige eksamener. 


 • Hund med tannproblemer

  lilli, hund

  Hunden Lilli var til årlig tannsjekk her hos oss på Lillehammer Dyreklinikk. Lilli har veldig god tannhelse. Og så er det slik at fire av fem hunder har problemer med tannhelsen. Lilli hadde også både tannstein og tannkjøttbetennelse. Når det foreligger tannkjøttbetennelse så vil det samtidig alltid være en betennelse i tannbeinet. En mild tannbeinbetennelse … Les mer


 • Historien om Nusse – Periodontitt hos katt

  katt

  I dag var Nusse inne til oss etter tanntrekk. Vi trakk den øverste tanna i overkjeven for en uke siden. Dette er en liten tann som man skulle tro ikke lager smerter. Det gjør det. De fleste dyr viser ikke tannsmerter. Dette fordi de da føler seg som et lett bytte for andre dyr. Eieren … Les mer


 • Tanntrekk grunnet periodontitt

  timmi, hund, puddel

  Timmi, en 5 år gammel mellompuddel, var inne hos oss på tannrens da matmor mistenkte en vond tann. Matmor pusser tenner hver eneste dag, og det synes med det blotte øye, et skikkelig colgate smil.  Vi tar alltid tannrøntgen under tannrens, og røntgenbildene til Timmi overrasket oss. Til tross for at tennene så kjempefine ut … Les mer