Skiskader på hund

Skisesongen er godt i gang og dette er høysesong for kuttskader på hund. Ofte opplever vi at hundeeier har fått seg nye ski og at de skarpe kantene dessverre gjør skade på hunden. Når uhellet først er ute er man som regel på fjellet eller i skogen, et godt stykke fra nærmeste dyreklinikk. Derfor er er det viktig at du som eier har kunnskap om førstehjelp og at du har med utstyr til å behandle din firbente venn.

Hva er skiskader?

Som regel er skiskader overflatiske eller dype kuttskader på poter, tredeputer eller på hundens bein. Kuttskadene kan være så dype at knoklene komme til syne, vi ser også at skader på muskulatur og sener kan oppstå. Dette kan være smertefullt for hunden og hemme bevegeligheten.

Ettersom slike kuttskader ikke alltid blør så mye er det ikke like lett å oppdage, ser du at hunden slikker seg på bein og poter under en pause bør du ta en nærmere titt. Ha et blodkar blitt skadet vil du se en del blod i snøen, dette kan virke ille men husk at blødninger virker større i snøen og at den stort sett stopper av seg selv.

Hvordan oppstår skiskader?

En skade kan fort oppstå nå hunden løper foran eller bak skiene dine og den ønsker å krysse. Selv om hunden ser hvor du går er den ikke like flink til å beregne hvor skiene er til enhver tid. Har du stålkanter på skien bør du derfor være ekstra oppmerksom. Vi anbefaler alle hundeeiere om å bruke ski uten stålkanter eller ski med stålkant på midten av skiene. Alternativ kan du slipe ned stålkantene foran og bak, da dette er de stedene som oftest skader hunden.

Når skaden først har skjedd

Har hunden din kuttet seg bør du se nærmere på såret, se hvor dypt kuttet er. Om kuttskaden er dyp og såret spriker bør du oppsøke en dyrlege. Dyrlegen kan da undersøke såret og sjekke hundens muskulatur, sener og nerver. Om skaden er såpass alvorlig (f.eks at hud og underhud er skadet) kan det være hunden må gjennomføre en operasjon. Før du oppsøker en veterinær kan du rense såret og legge på en bandasje som beskytter. Om hunden blør kraftig legger du på en bandasje med trykk. Blør gjennom bandasjen du har lagt på, legger du en ny over. Du kan gjerne bruke en selvheftende elastisk bandasje.

Blør hunden kraftig blødning eller har fått en alvorlig kuttskade kan hunden din gå i sjokk og få bleke slimhinner. Oppsøk veterinær umiddelbart.

Om tredeputene/labbene har fått seg en dyp skade er det viktig at hunden tar det fullstendig med ro, det samme gjelder kutt i nærheten av ledd. Hvis ikke kan det oppstå komplikasjoner. Om såret ikke får ro vil det kanskje ikke gro og det vil gå opp.

Er det snakk om et overflatisk sår kan kuttskaden trenger du kun å rense såret før du bandasjerer. Rens såret forsiktig og skift bandasje hver dag, dette bør du gjøre til såret har grodd (at det er tørt og en rur har dannet seg). Sår som ikke blør renses med saltvannsoppløsning. Om såret ikke gror eller om det setter seg puss/betennelse i såret bør du kontakte dyrlegen.

Utstyr du bør ha med deg

Standard førstehjelpsutstyr er viktig å ha med. Dette inkluderer:

  • Sårrens
  • kompresser og bandasje
  • plastertape
  • saks
  • potesokker

Det finnes ulike førstehjelpspakker du kan kjøpe som inkluderer det du trenger.

Husk at skituren skal være en hyggelig og morsom stund for både to og firbeinte, god skitur. Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt så hjelper vi deg.


  • Helseskontroll av hund hos Lillehammer Dyreklinikk

    ID-merking av hund

    Det er flere grunner til at vi anbefaler deg å ID-merke hunden din, blant annet som hjelp dersom hunden din forsvinner. Ved hjelp av ID-merking kan vi også kontrollere at hunden faktisk er den hunden eier sier den er. Er ID-merking av hund lovpålagt? Det er ikke påbudt å ID-merke hunden din i Norge så … Les mer

  • Kloklipp av hund

    Kloklipp på hund

    Trenger du hjelp til å klippe utføre kloklipp på hunden din? Vi på Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk har lang erfaring med kloklipp. Vi hjelper gjerne deg med kloklipp. Enten du trenger en grunnleggende opplæring, om du har en hund som er litt redd og nervøs for kloklipp, eller om du rett og slett ønsker profesjonell hjelp … Les mer

  • Flått hos hunder

    Lopper og flått hos hunder

    Når temperaturen stiger og våren melder sin ankomst vil også risikoen for flåttbitt øke betraktelig. Flåtten sitter nemlig i gress og krattskog, og det er stor sjanse for at den kommer i kontakt med hunden din. Disse små blodsugerne kan være bærere av sykdommer som borreliose og babesiose. Ta en flåttkontroll etter du har vært … Les mer