Urinveisinfeksjon hos hund

Eieren til dvergpuddelen Milly oppdaget at hun tisset ofte og drakk litt mer enn normalt. I tillegg kom det utflod fra vulva og Milly vasket seg ofte. Hun var ellers i fin form og spiste som normalt. På grunnlag av dette bestilte eierne en time til undersøkelse hos Lillehammer dyreklinikk. 

Ultralyd og prøver

Ved mistanke om urinveisinfeksjon analyserer vi en urinprøve. Urinprøven bør være så steril som mulig for å unngå at den kontamineres og gir et feilaktig resultat. Den mest sterile måten er at det tas ut en prøve direkte fra blæra. I Milly sitt tilfelle ble hun sedert for at veterinæren kunne undersøke urinblæren med ultralyd. Ultralyd er et viktig diagnostisk hjelpemiddel som gir oss muligheten til å se om blæra ser normal ut. Vi tok samtidig ut en prøve direkte fra blæra og kjørte diagnostikk her på klinikken. Her så vi på blant annet konsentrasjonen, forekomst av proteiner, bakterier, blodceller og sukker. Vi gjennomførte også en bakteriedyrking for å se hvilke bakterier som var i blæren og hvilken antibiotika som er aktuell å bruke. Vi tok også et røntgenbilde av buken for se etter forekomst av urinstein.

Hvordan behandler veterinæren urinveisinfeksjon hos hund?

En urinveisinfeksjon behandles med smertestillende og urinfòr. Ved forekomst av bakterier gis antibiotika. Det er viktig å drikke mye vann for å øke urinproduksjonen slik at bakterier og annet smuss blir skylt ut av blæren.

Etter behandlingen kom Milly inn til ny kontroll. Vi så igjen på urinblæra med ultralyd og tok en ny urinanalyse. Den var helt fin og hun ble friskmeldt.

Har du noen spørsmål rundt urinveisinfeksjon eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt så hjelper vi det.

Hva er symptomene på urinveisinfeksjon?

De vanligste symptomene inkluderer:

  1. Hyppig vannlating: Hunden tisser ofte.
  2. Smerte ved urinering: Det er vanlig at hunden viser tegn til smerte under vannlating.
  3. Reduserte urinmengder: Mindre mengder urin kan bli utskilt.
  4. Blod i urinen: I noen tilfeller kan det være synlig blod i urinen.
  5. Nedsatt allmenntilstand: Hunden kan vise tegn på generell svakhet eller slapphet.
  6. Feber: En økning i kroppstemperaturen kan forekomme som en respons på infeksjonen.
  7. Nedsatt matlyst: Hundens interesse for mat kan avta.

For å redusere risikoen for urinveisinfeksjon hos hunder, er det generelt viktig å ta følgende hensyn:

  1. Regelmessig lufting: Lufte hunden tidlig om morgenen og sent om kvelden. Dette reduserer tiden urinen oppholder seg i blæren, og dermed minimeres risikoen for bakterievekst.
  2. Fri tilgang til vann: Sørg for at hunden alltid har tilgjengelig vann. Drikking av mye vann øker hyppigheten av vannlating, som kan bidra til å skylle ut potensielle bakterier fra urinveiene.

Disse enkle tiltakene kan være forebyggende for urinveisinfeksjoner. Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt så hjelper vi deg.


  • Helseskontroll av hund hos Lillehammer Dyreklinikk

    ID-merking av hund

    Det er flere grunner til at vi anbefaler deg å ID-merke hunden din, blant annet som hjelp dersom hunden din forsvinner. Ved hjelp av ID-merking kan vi også kontrollere at hunden faktisk er den hunden eier sier den er. Er ID-merking av hund lovpålagt? Det er ikke påbudt å ID-merke hunden din i Norge så … Les mer

  • Kloklipp av hund

    Kloklipp på hund

    Trenger du hjelp til å klippe utføre kloklipp på hunden din? Vi på Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk har lang erfaring med kloklipp. Vi hjelper gjerne deg med kloklipp. Enten du trenger en grunnleggende opplæring, om du har en hund som er litt redd og nervøs for kloklipp, eller om du rett og slett ønsker profesjonell hjelp … Les mer

  • Flått hos hunder

    Lopper og flått hos hunder

    Når temperaturen stiger og våren melder sin ankomst vil også risikoen for flåttbitt øke betraktelig. Flåtten sitter nemlig i gress og krattskog, og det er stor sjanse for at den kommer i kontakt med hunden din. Disse små blodsugerne kan være bærere av sykdommer som borreliose og babesiose. Ta en flåttkontroll etter du har vært … Les mer