Vannhale

Nå på sommeren er det mange hunder som elsker å bade. Da kan det skje at din hund får lidelsen vannhale, som er en betennelsestilstand i halemuskulaturen og i halerotens nerver. Dette skjer når det blir en overbelastning i halemuskulaturen som ved svømming, gå lengre turer i kaldt og vått vær og jakt. Kaldt vann øker risikoen for å få vannhale.

Symptomene på vannhale

Symptomene som du kan se er at nederste delen av halen henger slapt nedover og hunden vil ikke logre. Hunden kan være øm i haleroten og i nederste del av ryggen. Når hunden skal sitte eller tisse, så kan de gjøre dette på en annen måte enn normalt, på grunn av ubehaget i halen.

  • Slapp hale: Hunden har halen hengende slapt ned, og det kan være tydelig at den ikke logrer som den ellers pleier å gjøre.
  • Ømhet og hevelse: Halen kan virke øm, og det kan være en hevelse ved roten av selve halen.
  • Endret tissestilling: Hunden setter seg ned og tisser i en annen stilling enn normalt, noe som kan indikere ubehag eller smerte.
  • Medtatt uttrykk: Hunden kan virke litt medtatt eller sløv, og allmenntilstanden kan være redusert.
  • Redusert appetitt: Det kan være tegn på dårlig appetitt, og hunden viser mindre interesse for mat.

Noen raser er mer utsatt for dette enn andre. Dette er raser som retrievere (labrador retriever, flat coated retriever, golden retriever) og spaniels. Men andre hunder som også elsker vann er i risikoen for å få vannhale.

Forebygge vannhale

Man kan forebygge vannhale ved å sørge for at hunden er tørr og varm. Derfor burde man tørke hunden godt etter den har badet/vært ute i vått vær. Man burde også begrense tiden med svømming for å ikke overbelaste halen.

  • Tørk hunden etter vannaktiviteter: Etter bading eller regnvær, sørg for å tørke hunden grundig med et håndkle for å unngå fuktrelaterte problemer og ubehag.
  • Skyll bort saltvann: Hvis hunden har badet i saltvann, er det lurt å skylle ut saltet med lunkent og rent vann. Dette hindrer irritasjon og tørrhet i pelsen og huden.
  • Begrens svømmetid, spesielt i sjøen: Ikke la hunden svømme for lenge om gangen, spesielt i sjøen hvor strømninger og bølger kan være anstrengende for halen.

Vannhale er noe som normalt vil gå over av seg selv etter noen dager, og det anbefales å ta en telefon til din veterinær for rådgivning og eventuelt smertelindring. Dette fordi vannhale er som oftest smertefullt. Du må passe på å holde hunden din tørr, varm og mest mulig i ro inntil vannhalen går over.

Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt med oss så hjelper vi deg.

Følg oss på Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk på Facebook.


  • Helseskontroll av hund hos Lillehammer Dyreklinikk

    ID-merking av hund

    Det er flere grunner til at vi anbefaler deg å ID-merke hunden din, blant annet som hjelp dersom hunden din forsvinner. Ved hjelp av ID-merking kan vi også kontrollere at hunden faktisk er den hunden eier sier den er. Er ID-merking av hund lovpålagt? Det er ikke påbudt å ID-merke hunden din i Norge så … Les mer

  • Kloklipp av hund

    Kloklipp på hund

    Trenger du hjelp til å klippe utføre kloklipp på hunden din? Vi på Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk har lang erfaring med kloklipp. Vi hjelper gjerne deg med kloklipp. Enten du trenger en grunnleggende opplæring, om du har en hund som er litt redd og nervøs for kloklipp, eller om du rett og slett ønsker profesjonell hjelp … Les mer

  • Flått hos hunder

    Lopper og flått hos hunder

    Når temperaturen stiger og våren melder sin ankomst vil også risikoen for flåttbitt øke betraktelig. Flåtten sitter nemlig i gress og krattskog, og det er stor sjanse for at den kommer i kontakt med hunden din. Disse små blodsugerne kan være bærere av sykdommer som borreliose og babesiose. Ta en flåttkontroll etter du har vært … Les mer