Hva er Gastroskopi?

Gastroskopi er en undersøkelse av dyrets magesekk, spiserør og tolvfingertarm fra innsiden, når vi gjennomfører en slik undersøkelse bruker vi et instrument som heter fiberendoskop. Dette føres inn i dyrets munn og videre ned i halsen, fiberendoskopet er både mykt og bøyelig. Og i den ene enden er det både lys og kamera som gjør at vi kan undersøke dyret på en god måte og se hva problemet eventuelt er.

Hvorfor bruker veterinæren gastroskopi?

Om dyret ditt f.eks har mageproblemer som resulterer i oppkast, dårlig matlyst, vektreduksjon vil det være naturlig å undersøke dette nærmere med et fiberendoskop. Om dyret ditt har svelget en gjenstand som den ikke skulle kan vi i noen tilfeller fjerne dette med fiberendoskopet. Dette kan være alt fra små steiner eller biter av klær som dyret har spist og som skaper smerter.

Undersøkelse

Dyr som skal gjennomføre en slik undersøkelse må faste i forkant, dette fordi magesekken skal være tom. Du vil få beskjed av dyrlegen hva som er ideelt for ditt dyr.

Når dyret kommer inn til oss blir det lagt i narkose og overvåket av dyrepleier under hele perioden, i tillegg har vi maskinell overvåking. Dette er den beste kombinasjonen når det kommer til overvåking. Deretter vil dyrlegen starte undersøkelsen ved føre fiberendoskopet inn i dyrets munn og halsregion. Samtidig som instrumentet blir ført inn i dyret vises bilder som dyrlegen kan studere underveis i undersøkelsen.

Vevsprøver blir som regel tatt i forbindelse med gastroskopi, disse prøvene blir deretter sendt til analyse og kan hjelpe oss med å finne svar på problemene dyret har.

En slik undersøkelse tar som regel rundt en times tid.

Etter undersøkelsen

Det er helt vanlig at dyr får mageknip etter en slik undersøkelse, luft i magen kan skape ubehag for dyret. Heldigvis pleier dette å gå over relativt raskt. Dyret ditt kan i de fleste tilfeller dra hjem igjen med deg samme dag.

Har dyret ditt mageproblemer eller har du noen spørsmål rundt gastroskopi? Ta kontakt så hjelper vi deg.


 • KATTEKVELD

  Gratis kattekveld 18. januar

  Sted: Lillehammer Dyreklinikk, du finner oss i Fåberggata 157.Tidspunkt: 17.00-20.00Pris: GRATIS!Bindende påmelding! Ettersom dette er et populært tilbud og vi har begrenset med plasser (kun 12 ledige plasser) er det bindende påmelding. Nyttig informasjon og gode tilbud Meld deg på en spennende og nyttig kundekveld hvor kattens dyrevelferd og helse står i fokus. Vår flinke … Les mer

 • valp, kattunge

  Tips til ferske kjæledyreiere

  Er du en av dem som nylig har skaffet deg en katt eller hund? Da kan det være greit å få noen tips fra våre veterinærer som er greit å ta med seg inn i den nye hverdagen.

 • hund som skal undersøkes med gastroskopi av veterinær

  Vi tilbyr gastroskopi på klinikken

  Vi jobber hele tiden med å heve kunnskapen til våre ansatte og utvide behandlingstilbudet vi har på klinikken. Dette for å kunne tilby et best mulig tilbud til deg som dyreeier. Nå tilbyr vi gastroskopi undersøkelser på Lillehammer Dyreklinikk. Dette gjør at vi enklere kan finne ut hva som er i veien med din firbente … Les mer