fbpx

Hva slags sykdommer og helseproblemer ser vi ofte hos eldre hunder?

Når hunden din blir eldre vil den bli mer utsatt for ulike helseproblemer og sykdommer, dette på grunn av aldringsprosessen og at immunsystemet blir svekket. Vanligvis vil en hund som er 7 år bli betegnet som en seniorhund. Dette varierer litt fra rase til rase, store hunder lever normalt sett noe kortere enn mindre hunder, de vil derfor regnes som eldre hunder fra de er rundt 4-5 år.

Det er viktig at du følger opp helsen til dyret ditt når hunden er på sine eldre dager, vi anbefaler at du gjennomfører en seniorsjekk hos en veterinær minst en gang i året. Ettersom det ikke alltid er like lett å oppdage at hunden din har smerter eller at nye helseproblemer har oppstått, er det viktig at en dyrlege får undersøkt dyret.

Noen av de vanligste sykdommene og helseproblemene hos eldre hunder inkluderer:

 1. Leddgikt: Eldre hunder er mer utsatt for leddgikt, som er en inflammatorisk tilstand som påvirker leddene og kan føre til smerter og stivhet.
 2. Problemer med tannhelsen: Eldre hunder kan få problemer med tannhelsen, undersøkelser viser at opptil 80% av hunder over 3 år har problemer relatert til tannhelsen. Periodontitt og tannstein, er noe vi ser mye av. Les mer..
 3. Synsproblemer: Eldre hunder kan få svekket syn og blant annet utvikle øyesykdommer som katarakt, grå stær, glaukom og tørrøyesyndrom.
 4. Hørselsproblemer: Det er normalt at eldre hunder også kan få hørselsproblemer (på lik linje som oss mennesker, når vi blir eldre).
 5. Kreft: Seniorhunder har høyere risiko for å utvikle kreft.
 6. Hjertesykdom: Hertesvikt, mitralventil sykdom og dilatert kardiomyopati er noe som kan utvikle seg med alderen.
 7. Nyresykdom: Redusert nyrefunksjon og økt risiko for å utvikle nyresykdommer som nyresvikt er noe vi ser hos seniorhunder.
 8. Diabetes: Som skyldes redusert insulinfølsomhet og blodsukkernivåer som ikke reguleres riktig.
 9. Fordøyelsesproblemer: En gammel hund kan oppleve fordøyelsesproblemer som diaré, forstoppelse og oppkast, som skyldes at fordøyelsessystemet er svekket.
 10. Overvekt: Når aktivitetsnivået blir lavere, vil også muskelmassen minskes. Samtidig ser vi i mange tilfeller at hunder legger på seg en del på sine eldre dager.

Det er viktig å ta hunden din til veterinæren for regelmessige kontroller og opprettholde god helse gjennom et balansert kosthold, tilstrekkelig mosjon og riktig medisinsk behandling hvis det er nødvendig.

Har du noen spørsmål rundt helsen til din hund eller ønsker du å bestille en seniorsjekk? Ta kontakt med oss, vi hjelper deg og ditt dyr.

Hvilke symptomer indikerer at en eldre hund har helseproblemer?

 1. Endringer i matlyst eller vektendringer: Hvis hunden din ikke spiser like mye som den pleier eller har gått ned i vekt.
 2. Tretthet/nedsatt aktivitetsnivå: Hvis hunden virker mindre aktiv enn vanlig og tilbringer mer tid på å hvile eller sove.
 3. Pustevansker eller hoste: Hvis hunden har problemer med å puste eller hoster ofte, kan dette indikere en luftveisinfeksjon eller annen helseproblem.
 4. Hvis hunden har diaré eller forstoppelse, kan dette indikere et problem med fordøyelsen eller andre helseproblemer. Om hunden din tisser eller bæsjer inn er dette et tegn på at noe ikke stemmer.
 5. Hvis hunden endrer atferd, for eksempel blir mer aggressiv eller mer tilbaketrukket, kan dette være et tegn på at noe er galt. Hunden kan også virke mer stresset eller urolig enn tidligere.
 6. Hvis hunden virker å ha problemer med å se eller reagerer ikke på ting den pleide å reagere på, kan dette indikere synsproblemer.
 7. Når det gjelder tannhelsen kan rødt/blodig tannkjøtt, problemer/utfordringer med å spise/tygge og dårlig ånde indikere at noe er galt.
 8. Oppdager du kuler på hundens kropp som ikke har vært der tidligere bør disse undersøkes av en veterinær.
 9. Halthet er noe vi ofte ser hos eldre hunder, dette kan skape smerte og bør undersøkes næremere av en dyrlege.
 10. Hunden slikker seg på områder den vanligvis ikke slikker seg.
 11. Puster og peser mer og tyngre enn hva den gjorde tidligere.

Bestill en seniorsjekk til hunden din

Ønsker du å bestille en seniorsjekk til din trofaste venn? Ta kontakt så hjelper vi deg. Her kan du lese mer om seniorsjekk og hva vi gjennomgår på helsekontrollen. Finn ut mer…


 • eldre hund, seniordyr, seniorhund

  Tips fra veterinæren til deg med seniordyr!

  Eldre dyr trenger ofte litt ekstra oppfølging, det er mye du som eier kan gjøre for at ditt dyr får en fin alderdom og kan nyte sine eldre dager. Våre veterinærer har satt opp noen tips som du bør være klar over. Skulle du ha noen spørsmål rundt helsen til dyret ditt? Ta kontakt så … Les mer

 • seniorsjekk, eldre hund

  Hva slags sykdommer og helseproblemer ser vi ofte hos eldre hunder?

  Når hunden din blir eldre vil den bli mer utsatt for ulike helseproblemer og sykdommer, dette på grunn av aldringsprosessen og at immunsystemet blir svekket. Vanligvis vil en hund som er 7 år bli betegnet som en seniorhund. Dette varierer litt fra rase til rase, store hunder lever normalt sett noe kortere enn mindre hunder, … Les mer

 • seniorsjekk, eldre hund

  Seniorsjekk til eldre dyr

  På samme måte som hos mennesker øker sykdomsrisikoen med alderen hos dyrene. Hos oss kan du bestille en seniorsjekk som er en helsekontroll spesielt tilpasset for eldre dyr.